Jort Kelders boekhoudpakket niet perfect

Jort Kelder, hoofdredacteur van Quote,schetst in een tv-spotje een beeld van 'stoffige boekhouders' waar het online boekhoudpakket Apserion een alternatief voor zijn. Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED legde de webapplicatie op de testbank.

Alleen een tv-spotje met Jort Kelder in de hoofdrol zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van een (online) boekhoudpakket. Asperion is een nieuw pakket dat zich in de praktijk nog moet bewijzen. Een prijs van 37,50 all in per maand (excl. BTW) vindt Gerard Bottemanne van GBNED echter redelijk, gezien de aangeboden functionaliteit (boekhouding en facturering).

Redelijk
De indeling van de menus en schermopmaak beoordeelt GBNED als 'redelijk'. Bij sommige functies is het een kwestie van even de weg vinden, zoals het beheer van basisgegevens dat is opgenomen in de menukeuze 'Setup wizard'. Op zich kan GBNED met de bediening van het pakket goed uit de voeten. Het onderzoekteam beoordeelt de bediening echter als 'matig' vanwege het feit dat zij af en toe met een fout werden geconfronteerd tijdens het werken. Dat beschouwt GBNED als 'kinderziektes'.

Veel functionaliteit
Voor een nieuw pakket wordt verrassend veel functionaliteit geboden. Zaken als budgettering en fiatteren inkoopfacturen komt men lang niet altijd tegen bij nieuwe pakketten (en zelfs niet altijd bij bestaande pakketten). Natuurlijk moet de gebruiker zich afvragen of hij deze functies wel nodig heeft.

Beheer
Het vastleggen van basisgegevens gaat goed, volgens GBNED. "We zijn positief dat er controles aan de bron plaatsvinden (zoals geldigheid van een bankrekeningnummer en de aanwezigheid van de woonplaats). Bij debiteuren en crediteuren is een postcodetabel aanwezig, waarbij we op basis van postcode en huisnummer direct het volledige adres in beeld krijgen. Daar tegenover is het beheer van de boekingsperiodes nauwelijks aanwezig bij dit pakket. Zo kunnen we geen periodes blokkeren voor (handmatig) boeken. Iets wat bij online samenwerken tussen accountant en ondernemer toch zeker aan de orde zal zijn."

Bij het vastleggen van boekingen worden bestanden niet direct bijgewerkt, maar moet de gebruiker de boekingen eerst 'journaliseren'. "Een werkwijze die we nog kennen van het DOS-tijdperk uit de jaren tachtig en inmiddels nauwelijks meer wordt toegepast bij moderne boekhoudsystemen," aldus GBNED.