Justitie dreigt met eisen broncode iPhone

Het conflict tussen Apple en de Amerikaanse overheid zou nog verder uit de hand kunnen lopen. Justitie dreigt de broncode van Apple-devices op te vragen.

Gaat Justitie inderdaad zo ver?

​Het ministerie suggereerde vorige week dat het er niet voor zal terugdeinzen om te eisen dat Apple de broncode overhandigt en de sleutel die nodig is om software te valideren, meldt Reuters. Dat zou de overheid in staat stellen om zelf spionagesoftware te ontwikkelen en die op elke willekeurige iPhone te installeren.

Gevaarlijk precedent​

​Security-experts waarschuwen dat dit ernstige gevolgen kan hebben. Als de Amerikaanse overheid via de rechter de broncode van Apple in handen krijgt, zullen andere overheden die ook eisen, zo verwachten zij. 'Wij zouden dat verschrikkelijk vinden', zegt Joseph Lorenzo Hall van het Center for Democracy & Technology.

Apple blijft zich verzetten

​De strijd tussen Apple en de FBI draait om de iPhone 5c van een van de daders van de schietpartij in San Bernardino. De geheime dienst wil dat de het bedrijf software ontwikkelt waarmee het toestel kan worden gekraakt. Apple verzet zich daar hevig tegen en vreest dat deze gang van zaken straks heel normaal wordt.

Niet uitgesloten 

Volgens een bron die het standpunt van de overheid goed kent, is Justitie vooralsnog niet van plan om de broncode te eisen. Ook bij Apple gaan ze daar niet van uit, laat een insider weten. Maar advocaten van de overheid sluiten het niet uit, ook al is het maar de vraag of een dergelijk verzoek überhaupt kans van slagen heeft.

Justitie dreigt met eisen broncode iPhone
Security-experts vinden dat een gevaarlijke stap.