Justitie VS gaat rankings Google onderzoeken

De openbare aanklager van de Amerikaanse staat Texas gaat een onderzoek doen naar het rankingsysteem van Google. Aanleiding zijn de klachten van enkele sites die vinden dat ze te laag in de zoekresultaten staan.

Het gaat hierbij om de sites Foundem, SourceTool/TradeComet en myTriggers. Google zou deze sites laag in de lijst van zoekresultaten plaatsen omdat het directe concurrenten zijn van de zoekgigant.

Google zegt zich echter te richten op gebruikers in plaats van websites, waardoor minder relevante sites van een slechtere kwaliteit lager in de resultatenlijst staan.

Eerder dit jaar maakte de Europese Commissie bekend dat het een soortgelijk onderzoek gaat doen naar het rankingsysteem van Google.

Schikking

Ook werd bekend dat Google voor 8,5 miljoen dollar heeft geschikt in een rechtszaak over de privacy van Buzz-gebruikers. Vlak na de lancering van deze Twitter-concurrent ontstond ophef omdat de dienst een lijst van mensen met wie je het meest mailt en chat publiekelijk maakte.

Na de vele kritiek paste Google de privacy-instellingen aan, maar kon hiermee niet voorkomen dat enkel gebruikers de zoekreus aanklaagden. Het schikkingsgeld komt voor een groot deel ten goede aan privacy-organisaties en educatie op het gebied van privacy.