Kabelabonnees: binnenkort gratis bellen

De vijf grootste kabelbedrijven van Nederland gaan hun netwerken voor internettelefonie koppelen. Dankzij de deal kunnen 450.000 kabel-abonnees binnenkort gratis bellen met andere kabelabonnees. Dat is een gevoelige klap voor KPN.

De telefoondiensten van de kabelbedrijven wijken af van gratis Voice over IP (VoIP)-software als Skype, waarbij een pc nodig is. In de kabelmodems van de kabelaars kan een gewone telefoon worden geprikt en deze kan ook worden gebruikt als een gewone telefoon, zonder dat de pc aan hoeft te staan. Met deze oplossing kon al (extra goedkoop) gebeld worden naar toestellen in het gewone vaste of mobiele net en naar telefoons in de andere kabelnetten. Bel je naar een andere kabelabonnee, dan is dat binnenkort zelfs gratis.

De vijf betrokken kabelbedrijven zijn UPC, Casema, Multikabel, Essent en CaiW. Samen kunnen zij 95 procent van de Nederlandse bevolking bedienen. Elke maand registreren de kabelaars 50.000 nieuwe abonnementen voor internettelefonie. Zet de trends door, dan zouden zij binnen een jaar meer dan n een miljoen huishoudens van 'bellen via internet' voorzien.