Kan TomTom de files oplossen?

Nederland staat vast, in de file. De politiek kiest voor de autorijder belasten zodat hij minder de weg opgaat. TomTom wil de weg efficinter gebruiken. Samen met Vodafone lanceert TomTom een nieuw systeem om veel betere verkeersinformatie te ontvangen, ook op binnenwegen. Een revolutie?

TomTom heeft met Vodafone een systeem bedacht om verkeersinformatie op elk wegtype te kunnen meten: TomTom High Definition Traffic.De belofte die TomTom doet is niet mis: tot vijf keer vaker verkeersinformatie updates en een dekking van tenminste tien keer zoveel wegen als gebruikelijk. Niet alleen op snelwegen, maar ook op de binnenwegen.

GSM-masten
Om dat voor elkaar te krijgen maakt het systeem gebruik van het feit dat elke mobiele telefoon continu in verbinding staat met de dichtsbijzijnde GSM-mast. Dit maakt het mogelijk om te 'zien' welke telefoons stilstaan en welke niet. Staan er genoeg telefoons stil op een weg, dan duidt dit mogelijk op een file. Volgens TomTom hoeven gebruikers niet voor hun privacy te vrezen: de gebruikte data blijft anoniem.

TomTom ONE XL HD Traffic
TomToms High Definition Traffic dienst is voor het eerst beschikbaar met de nieuwe TomTom ONE XL HD Traffic, die in de loop van November 2007 in de Nederlandse winkels zal liggen. Voor oudere TomToms ontwikkelt het bedrijf een aan te koppelen module die HD-verkeersinformatie beschikbaar moet maken.

De ONE XL HD Traffic gaat 399 euro (incl. btw) kosten. Er is geen mobiel abonnement bij Vodafone nodig; het systeem werkt met een eigen SIM-kaart. Het eerste jaar is de dienst gratis, daarna wordt maandelijks tien euro in rekening gebracht.

TomTom High Definition Traffic informatie betekent een grote verandering voor onze gebruikers bij het plannen van hun dagelijkse ritten. Zij weten vaak meer over de verkeersstromen en hoe deze te ontwijken dan ieder ander. Dit werkt een gevoel van controle en comfort in de hand. Deze wereldprimeur voorziet TomTom gebruikers van een baanbrekende oplossing voor een structureel dagelijks probleem en markeert een significante verandering in mobiliteitsmanagement en routebegeleiding, zegt Harold Goddijn, chief executive officer van TomTom. Met High Definition Traffic kunnen bestuurders hun dag slimmer plannen door accurate en nauwkeurige verkeersinformatie. Wij zien er naar uit om onze HD Traffic dienst naar andere Europese landen uit te breiden in 2008.

Revolutie?
Gaat TomTom met HD Traffic de navigatiemarkt opnieuw op zijn kop zetten? Die kans is behoorlijk aanwezig. Het huidige verkeersinformatiesysteem, TMC, is namelijkveel te traag en werkt vrijwel alleen op snelwegen. Het heeft geen zin door een navigatiesysteem van de snelweg geleid te worden, als er op de binnendoorroute ook een file staat. En dat komt tegenwoordig maar al te vaak voor.
Natuurlijk is het nog even afwachten hoe HD Traffic in de praktijk werkt en hoeveel gebruikers 10 euro per maand willen betalen om sneller op hun plaats van bestemming te komen.

Alexander Ribbink, operationeel directeur van TomTom, waarschuwt dat automobilisten geen wonderen moeten verwachten van het nieuwe systeem: 'We gaan de files echt niet oplossen. Tot nu toe vertelden we de automobilist hoe hij van A naar B kon komen. Straks weet hij ook hoe hij daar zo efficint mogelijk komt.'