Kaspersky: aantal mobiele dreigingen verdubbeld

Het aantal schadelijke programma's die mobiele apparaten als doelwit hebben is tussen augustus 2009 en december 2010 meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit het Mobile Malware Evolution-rapport van beveiliger Kaspersky.

Volgens Kaspersky trekt vooral het Android-platform steeds meer de aandacht van cybercriminelen. In augustus 2010 werd het eerste schadelijke programma gedetecteerd dat zich richtte op Android. Sindsdien is dit aantal gegroeid tot vijftien, aldus het onderzoek.

Ook iOS is niet veilig, maar hier zouden de problemen zich alleen voordoen bij toestellen met een jailbreak. Meer dan de helft van het aantal opgespoorde dreigingen richt zich op het Java 2 Micro Edition-platform, dat veel gebruikt wordt op 'gewone' mobiele telefoons. Symbian volgt met ongeveer een derde van de hoeveelheid gedetecteerde malware.

'Het gebruik van sms-trojans is voor cybercriminelen nog altijd de eenvoudigste en doeltreffendste manier om geld te verdienen. De reden hiervoor is vrij simpel: elk mobiel apparaat, of het nu een smartphone is of een basismobieltje, heeft via zijn mobiele account een directe verbinding met het geld van de eigenaar. Het is deze directe verbinding waar criminelen actief misbruik van maken', aldus onderzoeker Denis Maslennikov van Kaspersky.