Kaspersky komt met Endpoint Security for Business, integreert mobile device management en systeembeheer

Beveiliging lijkt tegenwoordig een ingewikkelde zaak voor de it-beheerder. Ga maar na: iedereen brengt zijn eigen devices mee, werkt mobiel met gevoelige gegevens en malware neemt halsoverkop toe. Kaspersky probeert met het vandaag gelanceerde Endpoint Security for Business deze klus wat eenvoudiger te maken.

De oplossing combineert dat wat we doorgaans in een beveiligingssoftware aantreffen - bescherming tegen virussen en hackers – met allerlei extra's die je normaal gesproken 'los' erbij gebruikt: een module voor mobile device management, een module voor encryptie en een module voor patch- en systeembeheer. Door die integratie moet beveiling een stuk eenvoudiger zijn, aldus Kaspersky.

Mobile device management

De mdm-oplossing bestaat uit twee componenten: een beheermodule voor de beheerder en een zogeheten 'endpoint agent' voor op het mobiele apparaat zelf. Dat mag een smartphone of tablet van het type Android, Symbian, Windows Phone, iOS of Blackberry zijn. Het bevat de voor dit type oplossing gebruikelijke opties als wissen en blokkeren van het toestel op afstand, gegevenscodering, toegangsbeleid, monitoren van status en locatie en uiteraard bescherming tegen malware. Ook brengt de oplossing een scheiding van data aan op het mobiele apparaat tussen werk en privé, zodat 'toestel wissen' niet direct tot gevolg heeft dat je bijvoorbeeld al je persoonlijke foto's en sms'jes verliest.

Endpoint- en systeembeheer

Met de endpoint-beheertools kun je als systeembeheerder applicatiegebruik aan banden leggen. Beheerders kunnen ook een aangepast beveiligingsbeleid creëren voor verwisselbare opslagapparaten, usb-opslagapparaten en printers. Ook kunnen zij een webbeleid creëren voor op de apparatuur zelf om ervoor te zorgen dat gebruikers veilig surfen op het internet, zowel op het bedrijfsnetwerk als thuis. Daarnaast kun je met Endpoint Security for Business data op de endpoints versleutelen. Dat kan gaan om individuele bestanden, mappen, of het gehele apparaat. Tenslotte bevat de oplossing allerlei systeembeheervoorzieningen zoals het uitrollen van besturingssystemen.

Kaspersky Endpoint Security for Business is verkrijgbaar in modulaire en schaalbare bundels.