Kerio: betaalbare push-mail voor mkb

Kerio Technologies introduceert Kerio MailServer 6.3. Net als de bekende Exchange Server van Microsoft kan de Kerio-mailserver e-mail 'pushen' naar smartphones en pda's die draaien onder Windows Mobile-software. Maar dan voor een fractie van de prijs die Microsoft rekent.

Gebruikers van de nieuwe Kerio-mailserver kunnen op het werk, maar ook thuis of onderweg hun e-mailbox, agenda en adresboek gebruiken met een pc, maar deze ook door de ether synchroniseren met een handcomputer of smartphone. Als het apparaat draait onder Windows Mobile 5-software gebeurt dit bijwerken volautomatisch, het push-mail-principe.

Gebruikers hoeven geen extra software op hun mobiele apparaat te installeren en ook de mailserver zelf vereist geen additionele 'middleware' van derden om de e-mail, het adresboek of agenda's te 'pushen' naar mobiele gebruikers.

'BlackBerry-ervaring'
Iedere Windows Mobile 5- Pocket PC of Smartphone voldoet, maar specifiek geschikte apparaten voor een 'BlackBerry-ervaring' lijken ons de MDA Vario van T-Mobile, de Qtek 9100 van KPN, of de nieuwe Palm Treo 700W van Vodafone.

Mogelijkheden mailserver Kerio

- Gedeelde agenda's om groepsafspraken te maken
- Gedeelde mail-mappen
- Antivirus controle (optioneel) op alle email
- Attachment filter verwijdert gevaarlijke attachments.
- Antispam
- Postbussen zijn vanaf elke computer ter wereld toegankelijk.

Deze beschikken immers over de juiste Windows-software n een gentegreerd qwerty-klavier. Een HP iPAQ 6915 'los' aanschaffen bij PDAShop.nl is ook een prima optie, zij het dat je dan een eigen 'gprs-enabled' SIM-kaartje van een willekeurige telecomoperator in deze veelzijdige handcomputer met belfunctie moet stoppen.

Niet uniek
De Kerio-mailserver is niet uniek in het mobiel afleveren van nieuwe e-mail. Push-mail is ook standaard mogelijk met Microsoft Exchange Server 2003. Met de hosted-variant van de Exchange-software (die je huurt van een provider als IS Interned Services) is het push-mail instellen niet meer dan het invullen van een https-adres in de Pocket PC/Smartphone!

Prijs
Het unieke van de Kerio-software is vooral de prijs. Versie 2003 van Microsoft Exchange Server kost bij 10 gebruikers meer dan tweeduizend euro (nog exclusief de kosten van Windows Server 2003 die vereist is). De Kerio MailServer, die op verschillende platforms draait, kost bij eenzelfde aantal gebruikers 339 euro (of 419 euro met McAfee Anti-Virus gentegreerd).
Ook in vergelijking met Hosted Exchange is Kerio goedkoper. Hosted Exchange kost per gebruiker zo'n 10 euro per maand, oftewel bij tien gebruikers 1200 euro per jaar.

Een andere 'unique selling point' van de Kerio-mailserver is de mogelijkheid van een 'Remote wipe' op oudere Windows Mobile-apparaten. Als je de handcomputer of smartphone verliest, kun je de gegevens op afstand wissen. Exchange biedt ook Remote wipe, maar dan alleen voor Windows Mobile 5-apparaten.
Beheerders krijgen dus meer mogelijkheden om mail verantwoord te 'mobiliseren'. Daar staat tegenover dat zij een poort moeten openzetten in de netwerkrouter zodat apparaten van buitenaf het lokale netwerk op kunnen, om met de mailserver in het netwerk te kunnen 'syncen'. Dit vergt kennis van veilige routerinstellingen. Als die expertise er niet is, zul je die moeten inhuren.

Prijs en beschikbaarheid
Kerio MailServer 6.3 is beschikbaar via distributeur BIT BV en www.kerio.nl. Een 30-dagen evaluatieversie is te downloaden van www.kerio.com. De basislicentie voor Kerio MailServer ondersteunt 10 gebruikers en begint bij een prijs van 339 euro voor de standaardlicentie of 419 euro met McAfee Anti-Virus gentegreerd. De licentie is inclusief 12 maanden ondersteuning per e-mail en telefoon evenals een upgrade abonnement voor nieuwe releases, updates en patches.