Kim Dotcom komt met beveiligde Skype-concurrent

Kim Dotcom heeft een versleutelde Skype-concurrent gelanceerd: Megachat. Dotcom is de man achter de offline gehaalde website Megaupload.com. De nieuwe dienst werd al eerder aangekondigd, maar sinds vandaag is hij ook echt te gebruiken.

Om het programma te gebruiken, hoef je geen software te downloaden, maar alleen een browserextensie installeren in Chrome of Firefox. Deze extensie wordt later vandaag online gezet. Megachat is echter nog niet helemaal af. Op dit moment is het alleen mogelijk om videogesprekken te voeren en bestanden te delen. Dotcom laat via Twitter weten dat de dienst stap voor stap wordt uitgebreid, de chatfunctie en conference calls worden binnenkort ondersteund.

Versleutelt

Megachat zou volgens Dotcom alles versleuteld doen, inclusief het delen van bestanden. Voor deze bestanden krijg je een eigen digitale sleutel. Deze kun je met een vriend delen, zodat hij het bestand kan openen. Dotcom heeft bekendgemaakt dat als mensen toch nog een lek vinden in Megachat, dat ze een beloning krijgen.

Verbindingsproblemen

De website Techcrunch is één van de eerste die Megachat heeft kunnen uitproberen, en laat weten dat er geen pop-up notificaties zijn wanneer iemand belt. Ook bleken er verbindingsproblemen te zijn, al was de kwaliteit van de gesprekken vergelijkbaar met die van Skype.

Aankondiging

De eerste aankondiging van Megachat was in december toen Dotcom verklaarde dat zijn programma Skype zou domineren en het een veilig alternatief voor de Microsoft-service zou bieden. Skype wordt door de NSA in de gaten gehouden. Volgens documenten die The Guardian via Edward Snowden kreeg, heeft Skype ook toegestaan dat communicatie tussen gebruikers werd gecontroleerd.