Kinderen gevaar voor werkcomputers ondernemers

Ondernemers laten hun kinderen vaak op hun werkcomputer spelen. In veel gevallen brengt het kind hiermee schade toe aan deze pc en gaan belangrijke gegevens verloren, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van OndernemersPC.

Het gaat bij dit onderzoek om de kinderen van één op de vijf ondernemers (20,7 procent). Bij één op de zes uit deze groep (ruim 15 procent) gaat het vervolgens ook echt mis. Volgens Diane Janknegt van OndernemersPC onderschatten ondernemers het risico van privégebruik op hun zakelijk pc. 'Belangrijke bedrijfsinformatie kan zo verloren gaan', zo meldt ze in een persbericht.  

Volgens de stichting gaat het in de meeste gevallen om hardhandig gebruik van de computer. Ook het verloren gaan van niet opgeslagen gegevens is een veelvoorkomende oorzaak. 'Vooral zzp'ers hebben een pc die zij zowel zakelijk als privé gebruiken. Dat kan prima, als je maar weet hoe je daar mee om moet gaan. Een kleuter op de computer laten spelen is bijna vragen om problemen', aldus Janknegt.

De enquête werd ingevuld door 2408 ondernemers. Bijna de helft hiervan gaf ook aan niet (27,8 procent) of nauwelijks (16,7 procent) een backup te maken. Daarnaast gaf 80 procent aan zijn zakelijke computer zelf ook voor privézaken te gebruiken zoals surfen, mailen en downloaden.