'Kleine webwinkels in de knel door vonnis'

Kleine webwinkels zullen het moeilijk gaan krijgen nu de Raad van State heeft bepaald dat de webwinkel fietsenshop.nu de deuren moet sluiten. Dat meldt de brancheorganisatie Thuiswinkel.org op zijn website.

Volgens de Raad van State kan fietsenshop.nu worden bestempeld als een detailhandel, terwijl de webwinkel vanuit een woonwijk wordt bestiert. Het bestemmingsplan van de gemeente staat dit niet toe. Eerder werd al door de rechtbank in Utrecht vastgesteld dat de betreffende webwinkelier op zijn terrein fietsen uitstalde en dat hij zijn woning voor klanten openstelde en het daarom een detailhandel betreft.

'Als alle gemeenten hun bestemmingsplannen gaan controleren op hoe webwinkels daar in passen, dan kunnen vele duizenden beginnende webwinkels meteen de deuren sluiten. Regelgeving en bestemmingsplannen stammen uit een pre-internettijdperk en sluiten niet aan op wensen en realiteit van nu', aldus Thuiswinkel.org.

De brancheorganisatie maakt zich zorgen dat webwinkels nu tussen wal en schip vallen: 'Zij zijn niet welkom in een woonwijk of buitengebied. Maar webwinkels zijn als detailhandelsbedrijf ook niet welkom op een bedrijventerrein. En in een winkelstraat hebben webwinkels niks te zoeken.'

Uit de uitspraak kan volgens de Raad van State echter niet de conclusie worden getrokken dat webwinkels vanuit huis in alle gevallen verboden zijn. Dit hangt mede af van de individuele bestemmingsplannen van gemeenten en van de 'ruimtelijke uitstraling' die van webwinkels uitgaat.