Kleur voor de juiste prijs

Bij kleurenlaserprinters zijn de gebruikskosten veel belangrijker dan de pure aanschafprijs. In onze round up van nieuwste kleurenlasers voor kleine werkgroepen daarom k een indicatie van de lange termijnkosten.

Windows Vista ligt alweer een paar maanden in de winkel, maar printerproducenten lijken er nog niet zoveel boodschap aan te hebben. Voor het eerst testten wij een aantal kantoorprinters vanaf een pc met Windows Vista en dat leverde problemen bij vooral bij de installatie. Uitgezonderd een printer van HP kon geen enkele printer worden aangestuurd met de stuurprogramma's op de bijgeleverde cd/dvd! De Vista-drivers plukten we uiteindelijk van het internet, waar ze veelal nog als bta-stuurprogramma (proefversie) werden aangeboden.

Gebruikskosten

Hoe wij testen
In deze test van kantoorprinters kijken wij vooral naar de gebruiksvriendelijkheid van het installatieprogramma, de afdrukkwaliteit in zwart-wit en kleur en de (extra) mogelijkheden.
De afdrukkwaliteit testen wij met een tekstdocument, een opgemaakt pdf-document in kleur en een set kleurenfoto's. De opgegeven specificaties zoals die voor de afdruksnelheid worden aan de feiten getoetst en ook de algehele robuustheid wordt beoordeeld.
Voor het eerst keken we specifiek naar de gebruikskosten van de lasers. Kleur is fijn maar wel voor de juiste prijs. In dit artikel per printer een indicatie van de kosten per 1000 afdrukken. Met een belangrijke slag om de arm: deze berekening komt van de fabrikanten zlf. De calculatie is bovendien gebaseerd op een toner/inkt-dekking van 5% per kleur (totaal 20%). Meer dan nodig is voor een zakelijke brief, maar als je de printer inzet om je eigen nieuwsbrief of folders te versturen, verbruikt het veel meer toner. De dekking loopt dan gemakkelijk op tot 150%.
Met deze drukkosten hebben we bovendien nog niet alle kosten in beeld gebracht. Kostenposten als papier, maar ook huisvesting, stroomconsumptie en niet te vergeten onderhoud komen er nog bij. Als we de wettelijke afschrijvingstermijn van 5 jaar voor het afschrijven van de investering van onze printer hanteren, blijkt dat de aanschafprijs de jaarlijkse kosten van het printen nauwelijks bepaalt. Daarop sterk beknibbelen levert dan ook weinig op. Net zo min als beknibbelen op extra's als een duplexer (accessoire voor dubbelzijdig afdrukken) en een extra papierlade.

IN DEZE TEST