Klik je eigen nieuws-site in elkaar

Ben jij net zo'n nieuws-junkie als wij en surf je meerdere malen per dag langs diverse websites? Zonde van je tijd! Richt een eigen 'news portal' in bij Start.com of Google.com en je leest het laatste nieuws altijd in n oogopslag.

Veel websites bieden hun nieuwtjes ook als 'rss feed' aan. Rss is een soort telextaal op internet, die gepubliceerde webnieuwtjes samenvat tot de kern: kop, datum en een samenvatting. Met een rss-lezer op je pc kun je in n oogopslag het nieuws van verschillende websites volgen.

Nu is aparte rss-software niet eens meer nodig; inmiddels bestaan er ook websites die rss-kanalen kunnen weergeven. Handig, want zo kun je vanaf elke computer naar je persoonlijke rss-pagina surfen! WINMAG helpt je op weg in de online-rss-lezers van www.start.com en www.google.com/ig.

Werken met Start.com
Begin september 2005 is Microsoft officieus gestart met Start.com [1], een weggebaseerde rss-aggregator. Op het moment van schrijven staat de site nog altijd bekend als Start.com, een webdienst van Microsoft, een 'incubation experiment', maar het lijkt er op dat de site in zijn huidige vorm gehandhaafd zal blijven.
Start.com, dat niet om een inlog vraagt en dus direct werkt, ziet er met zijn basisinstellingen rustig en overzichtelijk uit. Er zijn al wat rss-feeds aanwezig, maar deze spreken ons niet aan. Tijd voor een kleine verbouwing.
■ De weersvoorspelling is eenvoudig op bijvoorbeeld Den Haag en Rijswijk in te stellen. De andere feeds gooien we snel weg met het 'verwijderkruis' in elke titelbalk.
■ Nieuwe feeds toevoegen gaat reuze simpel door de URL van een website in het vak 'Ad content' in te vullen. Er verschijnt een lijst met gevonden feeds, waar je je keuze uit maakt. Een enkele keer zal de Start.com niets weten te vinden, wat overigens met de manier waarop een site haar feed aanbiedt heeft te maken. In dat geval kun je een feed toch toevoegen door de url van de feed zelf in te vullen bij 'Add feed or gadget by URL'. De nieuwssite waarop je je wilt abonneren, zal deze URL in de meeste gevallen apart vermelden.
■ Handig van Start.com is dat je zelf bepaalt welke feeds in een lijst worden getoond en welke direct 'uitgeklapt' op het scherm staan.
■ De uitgeklapte feeds kun je makkelijk naar de gewenste plek slepen. Met een plus-min-knop naast een feed stel je in hoeveel koppen je van elke feed tegelijk wilt zien. Wel jammer is dat er geen datumaanduiding bij staat.
■ Heb je je nieuwspagina naar wens ingericht, dan regel je dat je deze pagina ook op andere pc's (thuis, op het werk) direct kan oproepen. Dat doe je door op Start.com in te loggen met je Hotmail-account. Als je die nog niet hebt, kun je die gratis aanvragen op www.hotmail.com.