Kodak Scan Station 500: scanner op steroden

Het compleet papierloze kantoor zal niet een-twee-drie een feit zijn. Met een nieuwe netwerkscanner van Kodak, geschikt voor het midden- en kleinbedrijf, haal je het digitale tijdperk wel een stuk naar voren: het scant in een handomdraai een flinke stapel paperassen.

De kreet 'in een handomdraai' uit mijn introductie is geen reclametaal. De Scan Station 500 is echt gericht op scangemak en een hoge scansnelheid: dertig A4-pagina's per minuut in zwartwit of kleur bij 200 dpi-resolutie. Dubbelzijdig bedrukte vellen scant hij automatisch aan beide zijden. Je mag verschillende maten papier door elkaar in de invoerlade leggen; zo'n 75 vellen passen in deze Automatic Document Feeder (ADF). Een simpel rekensommetje leert dat je met de snelle instelling maximaal 150 (dubbelzijdig) bedrukte pagina's in 300 seconden (5 minuten) scant en omzet naar tekst (OCR).


Er zit feitelijk een kleine computer in de Scan Station 500,
draaiend onder Windows XP

Geen randapparaat
Anders dan de gemiddelde vlak- of doorvoerscanner, is het toestel geen randapparaat dat een Windows- of Mac-computer nodig heeft om te kunnen functioneren. Er zit feitelijk een kleine computer in, draaiend onder Windows XP. Sterker nog: via meerdere interfaces stuurt hij ándere randapparaten aan. Er zitten maar liefst 5 usb-poorten op waarvan een voor een geheugenstick (daarover verderop meer), een ethernet-poort die hem aan het netwerk laat koppelen (en aan het internet) en tot slot een aansluiting voor een telefoonstekker. De scanmachine bevat namelijk ook een fax…

Profielen op sticks
De beheerder kan met de meegeleverde beheersoftware voor Windows de scanner helemaal instellen en groepen en gebruikersprofielen aanmaken. Die profielen zet de beheerder vervolgens op standaard usb-sticks (de simpelste modellen volstaan), die hij kan hij uitdelen aan medewerkers. Als zij met de Scan Station willen werken, steken ze hun stick in het apparaat en ze kunnen aan de slag met hun eigen instellingen. De scans kunnen op dezelfde stick worden weggeschreven. Opslaan op een bepaalde netwerklocatie (bijvoorbeeld \\users\Peter\Scans_Peter) kan ook.