KPN Digitale TV met Personal Recorder

DVD-recorders met ingebouwde harde schijf zijn handige apparaten,maar eenminpunt is momenteel nog de EPG, de Elektronische Programma Gids. Deze programmagids wordt helaas nog niet standaard in het analoge tv-signaal van iedere zender meegezonden. Dat is wl het geval bij digitale televisie van KPN, dat meteen twee harddiskrecorders in de winkel heeft gezet die direct van de KPN-EPG gebruik kunnen maken. Maar koop je met deze 'Personal Recorders' werkelijk een heel andere tv-beleving?

KPN biedt een recorder van Samsung [1]en Topfield[2]aan, elk in een 80 GB en een 160 GB-uitvoering. Deze digitale recorders zetten het digitale signaal om in beeld, en gebruiken de tv slechts als 'dom' scherm. Zonder recorder geen beeld en ook zappen gaat via de recorder.

Identiek
De twee apparaten arriveren in twee identieke dozen en worden door KPN ook exact identiek omschreven (los van de foutieve opmerking dat het Samsung-model vijf uur meer video zou kunnen opnemen). Toch zijn er wel wat verschillen, zal uit onze test blijken. De installatie is eenvoudig en verloopt bijzonder snel: na tien minuten zitten we al lekker tv te kijken. Als je in de Randstad woont tenminste, want digitale tv van KPN ("Digitenne") is naar verwachting pas eind 2006 in heel Nederland te ontvangen. De abonnementskosten zijn 7,95 per maand (inclusief BTW) als je reeds telefoon of adsl van KPN hebt. Anders is het 13,95.

In gebruik
Het beeld is helder en strak: er is geen spoortje 'ruis' te ontdekken, maar bij snel bewegende beelden of scnes met langzaam verlopende kleuren (zoals bij mist) is er blokvorming zichtbaar. Het is duidelijk geen dvd-kwaliteit.
Alle gewone zenders behalve BBC 1 en 2 en de Duitse zenders zijn te ontvangen. Er zijn twee tuners aanwezig, dus er kan n programma bekeken worden, terwijl een andere opgenomen wordt. Live uitzendingen kunnen gepauzeerd, teruggespoeld en vertraagd weergegeven worden. Dit is mogelijk omdat het bekeken kanaal meteen wordt opgenomen in een buffer van 2 uur. Zap je naar een ander kanaal, dan wordt de buffer geleegd en wordt het nieuwe kanaal opgenomen.

De programmagids levert informatie tot 24 uur vooruit. Opnemen werkt erg makkelijk: blader naar een programma en druk op 'record'. Opgenomen programma's worden overzichtelijk weergegeven in een lijst. Helaas wordt de programmagids niet bijgewerkt bij wijzigingen, dus te laat beginnende programma's worden niet volledig opgenomen.

Samsung vs Topfield
Topfield is een Koreaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van digitale ontvangers. Het mag dan wel een vrij onbekend merk zijn, de Topfield-recorder die KPN aanbiedt geniet wat ons betreft toch de voorkeur boven het model van Samsung. Deze kent namelijk een aantal belangrijke nadelen, die we bij de Topfield niet tegenkomen.

Zo is het ergerlijk dat als je vertraagd een live-uitzending bekijkt en de EPG [3]aanzet, de buffer opeens wordt gewist. Ook kun je een programma dat in de buffer staat, niet opslaan op de harddisk. Via de EPG is het mogelijk programma's ook wekelijks of dagelijks op te nemen, maar niet alleen doordeweeks of in het weekend. Ook is het niet mogelijk een programma dat je aan het opnemen bent, vast te starten bij het begin. Eenmaal opgenomen programma's kunnen niet worden bijgewerkt (reclame eruit, te lang opgenomen stukken weg) of in mappen worden georganiseerd.

Pluspunten
Pluspunten zijn er natuurlijk ook: de recorder reageert lekker snel op commando's en spoelen en zoeken in programma's gaat gemakkelijk. Als je het afspelen van een opgenomen programma stopt, begint hij de volgende keer automatisch op dat punt. Alsof KPN het zo uitgekozen heeft, zijn dit juist de zwakke punten van de Topfield. Ook de teletekstfunctie van de Topfield had beter gekund. Het teletekstbeeld wordt wel keurig doorgegeven, maar niet het signaal zelf. Hierdoor kun je de geavanceerde teletekstfuncties van je tv niet meer gebruiken.

Conclusie
KPN lijkt wat haastig een product op de markt te hebben gezet met (vooralsnog) gebrekkige ondersteuning. Ondanks dat zijn de personal recorders van KPN een kleine revolutie: dankzij de uitgebreide elektronische programmagids, is een programma opnemen nog nooit zo makkelijk geweest. Hierdoor ben je ook steeds minder geneigd om live tv te kijken; veel liever verzamel je je ideale tv-avondje op harde schijf om te bekijken wanneer je zin hebt.

De recorders zijn vrijwel identiek maar met name de Samsung kent wat gebruiksongemakjes. Daarom heeft de twee tientjes goedkopere Topfield onze voorkeur. Een nadeel van beide KPN-recorders, is dat het opnamesysteem niet kan reageren op te laat startende programma's. Hierdoor mis je soms wel eens het einde van een programma.


KPN|Samsung SMT-1100TP

Prijs: 299,-- (80 GB) / 359,-- (160 GB) (incl. BTW) (let op: ook Digitenne-abonnement noodzakelijk, zie artikel)
Score:
Leverancier:www.kpn.com


KPN|Topfield TF3500k

Prijs: 279,-- (80 GB) / 339,-- (160 GB) (incl. BTW) (let op: ook Digitenne-abonnement noodzakelijk, zie artikel)
Score:
Leverancier:/>www.kpn.com
Dit artikel is afkomstig uit WINMAG 06/2005, dat vanaf 20 december verkrijgbaar is.