KPN gaat 4g-netwerk testen

KPN gaat volgend jaar beginnen met het testen van een 4g-netwerk op basis van LTE (Long Term Evolution), de toekomstige standaard voor mobiele communicatie. LTE biedt theoretisch downloadsnelheden tot 100 Mbps.

Een eerste proef vindt van februari tot september plaats in een gebied van twintig vierkante kilometer in Den Haag en Voorburg. Later in 2011 vindt een gebruikerstest onder bedrijven en organisaties plaats.

“Intensief bedrijfsmatig datatransport kan in de toekomst met LTE nog mobieler worden, hetgeen ongekende nieuwe mogelijkheden biedt voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken”, aldus KPN.

KPN is niet het eerste telecombedrijf in Nederland dat bezig is met het testen van een 4g-netwerk. Tele2 plaatste eerder dit jaar een proefopstelling bestaande uit twee masten in Diemen en Amsterdam Zuidoost.

Het is nog niet duidelijk wanneer consumenten daadwerkelijk op grote schaal gebruik kunnen maken van een 4g-verbinding. KPN verwacht dat het nog enkele jaren gaat duren voordat er voldoende apparaten en toepassingen op de markt zijn die van de nieuwe standaard gebruik maken.