KPN gaat kantoorsoftware via internet verhuren

KPN heeft een meerderheidsbelang genomen in ApplicationNet. Dit bedrijf is aanbieder van software-via-internet (Software as a Service) en pc-beheer op afstand en heeft met name klanten in het MKB.

ApplicationNet in Groningen speelt in op het groeiende tekort aan geschoold it-personeel in het MKB. Noodgedwongen besteden deze bedrijven hun IT aan specialisten als ApplicationNet. Via breedbandige internetverbindingen zijn deze steeds beter in staat software 'op afstand' aan te bieden. Het draait in de browser of in speciale terminalsoftware (zoals van Citrix).

99 euro per werkplek
ApplicationNet biedt vanaf 99 euro per werkplek per maand een 'gehoste' versie van mail, office-applicaties en dataopslag. Dat lijkt een hoog bedrag maar een it-er in huis (gedeeld door het aantal werkplekken dat hij verzorgt), is nog duurder. Volgens een woordvoerder van ApplicationNet bespaart een ondernemer zeker enkele tientjes per werkplek per maand.

Gehoste versies van software kennen overigens nog meer voordelen. Je werkt altijd met de nieuwste versie. De helpdesk is nooit 'ziek', de back-up is ook al goed geregeld en je kunt ook vanuit huis met de applicaties en je gegevens werken. Een nadeel is er ook: de applicaties kunnen iets minder snel reageren dan lokaal draaiende software. De internetverbinding moet uiteraard van hoog niveau zijn. Iedere hick-up in de lijn levert een zandloper op.

Strategische zet
De KPN-overname kan worden gezien als een strategische zet. Het bedrijf bood al enige tijd online backup en een gehoste versies van Microsoft Exchange en Exact. Nu komt daar dus de rest van de kantoorsoftware bij, eventueel ook maatwerksoftware van het MKB-bedrijf, want die host ApplicationNet ook.

Info: www.applicationnet.nl , www.kpn.com