KPN introduceert 'Werkplek Online'

KPN introduceert, voor bedrijven vanaf 50 medewerkers, Werkplek Online. De nieuwe dienst valt binnen de categorie Desktop as a Service (DaaS). Het is dus geen Software as a Service (SaaS) waarbij je meestal slechts n internetapplicatie huurt.

Je krijgt bij DaaS een complete virtuele desktop: een Windows-sessie die niet op je eigen pc draait, maar op een Windows Server op afstand (in het 'KPN CyberCenter').

Betalen per periode
Via de eigen servicemodule kan de ondernemer zelf regelen welke softwareprogrammas een gebruiker tot zijn beschikking heeft en voor welke periode. Op die manier betalen zij alleen voor applicaties die zij gebruiken.

Standaard wordt Werkplek Online geleverd met Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), e-mail, internettoegang en Adobe Reader. Optioneel (en per individuele werkplek) is Werkplek Online uit te breiden met populaire softwareprogrammas zoals Microsoft Access, PDF Writer en Microsoft Project. Ook bestaande bedrijfssoftware, zoals een boekhoudpakket of belastingaangifteprogramma, kunnen in Werkplek Online worden gentegreerd. Een erg handige optie is om je accountant een inlog te geven op je online draaiende Windows-boekhoudpakket, zodat hij niet meer hoeft langs te komen om je lokale softwarepakket op te starten.

'Overal veilig inloggen op je vertrouwde werkplekomgeving' (citaat persbericht KPN, foto: KPN)

Voordelen Desktop as a Service
De voordelen van DaaS: het beheer van de Windows-software is uitbesteed, je kunt er vanaf iedere locatie op aarde mee werken en aan de pc worden slechts lichte systeemeisen gesteld. Een pc van vijf jaar oud is geen enkel probleem, terwijl je wel de nieuwste software (Office 2007 bijvoorbeeld) kunt gebruiken.
Nadelen zijn er ook: het beeld ijlt soms een beetje na (zeker als je vanuit het buitenland op je software inlogt) en een stabiele internetverbinding is een must. De kosten per werkplek zijn aanzienlijk (KPN noemt geen tarief in zijn persbericht), maar als je de een twee ict-medewerkers die je ermee uitspaart in beschouwing neemt, zal het meestal toch een besparing opleveren.

Met Werkplek Online sluit je een abonnement af per maand, per gebruiker, inclusief beheer en automatische software-updates. Het aantal online werkplekken kan maandelijks worden aangepast. KPN levert Werkplek Online vanaf 50 werkplekken. FC Groningen, Brunel en Ordina werken al met Werkplek Online van KPN.

Flexibel
Door de flexibele opbouw is Werkplek Online makkelijk af te stemmen op de


Alternatief voor kleinere bedrijven
Werkplek Online van KPN is bedoeld voor bedrijven die vanaf 50 werkplekken online willen aanmaken. Eerder testten wij van Glomos een goed vergelijkbare Desktop as a Service-dienst die al vanaf 1 gebruiker een 'virtuele desktop' in de lucht brengt.
behoefte van iedere ondernemer, aldus Eelco Blok, lid Raad van Bestuur van KPN. Iedere werkplek kan meegroeien met de ambities van organisaties en hun medewerkers. Daarnaast neemt Werkplek Online de zorg van het beheer en onderhoud van werkplekken uit handen, zodat ondernemers zich meer kunnen richten op hun kernactiviteiten.

KPN Software Online-portfolio
Werkplek Online is de nieuwste toevoeging aan het Software Online-portfolio van KPN, een reeks online applicaties voor ondernemers, met applicaties voor online back-up, online conferencing, een hosted-versie van communicatieserver Exchange, et cetera.
KPN breidt zijn Software Online-portfolio continu uit. Hiermee komt KPN, naar eigen zeggen, tegemoet aan de behoefte van veel ondernemers om bij n leverancier terecht te kunnen voor zowel telecom- als IT-oplossingen.

Meer informatie over Werkplek Online van KPN en andere Software Online-diensten is te vinden op kpn.com/ict.