KPN versnelt introductie UMTS-opvolger

KPN meldt per 1 december zijn gehele UMTS-netwerk te hebben omgezet naar de nieuwe HSDPA-technologie. Deze maakt snelheden mogelijk tot 1,8 Megabit/s, vergelijkbaar met ADSL of kabel-internet.

KPN denkt per 1 december 'de meeste dekking in Nederland' te hebben, waarbij 90% van de bevolking gebruik kan maken van HSDPA. Concurrent Vodafone bedient (op dit moment) alleen de Randstad en enkele grote steden daarbuiten.

Om op de behoeften van klanten in te blijven spelen, zegt KPN vandaag, naast de twee bestaande abonnementen voor mobiel internet, een nieuw abonnement te introduceren; de Flat Fee Comfort. Met de zekerheid van een vast bedrag per maand en een variatie op de snelheid.

De verschillende KPN-abonnementen op een rij:
Flat Fee Lite: 34,95 per maand
Flat Fee Comfort: 49,95 per maand
Flat Fee: 79,95 per maand

High-Speed Downlink Packet Access
HSDPA staat voor High-Speed Downlink Packet Access en is een upgrade van het UMTS netwerk met snelheden tot maximaal 1,8 Mbit/s. Met de upgrade wordt ook de uploadsnelheid verhoogd van 64 kbit/s naar maximaal 384 kbit/s. Zowel het ontvangen als het versturen van informatie gaat voor de klant gemiddeld zon vier tot vijf keer sneller dan met UMTS.

Meer toepassingen mobiel
Met de komst van HSDPA zijn meer toepassingen mobiel beschikbaar, stelt KPN in een persbericht. Dat betekent voor gebruikers van een Windows- als Macintosh-laptop overal werken met de snelheid van een ADSL-verbinding van kantoor of thuis.
Via het bedrijfsnetwerk zijn CRM- en voorraadsystemen altijd binnen handbereik, net zoals zware presentaties, fotos en videos. Op kantoor, onderweg, bij de klant of thuis. Op deze manier kunnen ondernemers, met een laptop, zaken meteen op locatie afhandelen. Mobiel internet maakt zo draadloos zakendoen aangenamer en efficinter, meldt KPN in haar toelichting.