KPN wijzigt beltarieven voor vaste nummers

KPN gaat volgend jaar de beltarieven voor vaste nummers wijzigen. Door de verandering wordt het duurder om van vast naar vast te bellen, maar goedkoper om van vast naar mobiel te telefoneren.

De wijzigingen gelden voor gebruikers van InternetPlusBellen en BelVrij, de belangrijkste abonnementen voor bellen met de vaste telefoon. Deze abonnementen krijgen een uniform tarief voor bellen naar vast en mobiel van 9 cent per minuut.

Het huidige tarief voor bellen van vast naar vast ligt op 4 cent en van vast naar mobiel op 16,5 cent. Hierdoor wordt telefoneren naar vaste nummers duurder en mobiele nummers goedkoper. Ook worden de kosten voor het bellen naar voicemail met de vaste telefoon verhoogd van 4 naar 9 cent.

KPN zegt de wijziging door te voeren om het aanbod voor klanten eenvoudiger en overzichtelijker te maken. “Of de maandelijkse rekening daadwerkelijk duurder uit zal vallen of goedkoper wordt en met hoeveel is afhankelijk van het belgedrag”, aldus het telecombedrijf.

Buitenland

Daarnaast maakt KPN het bellen naar het buitenland duurder. In sommige gevallen moet rekening worden gehouden met een verdubbeling van het beltarief. Zo wordt bellen naar de Nederlandse Antillen, Brazilië en Noord- en Zuid-Afrika verhoogd van 40 naar 83 cent per minuut.

Bellen naar Oost-Europa, Israël, Turkije en het Verre Oosten stijgt van 25 naar 53 cent. Voor Noordwest-Europa en Noord-Amerika wordt vanaf volgend jaar geen 6 maar 9 cent gerekend.

Voor InternetPlusBellers gaan de nieuwe tarieven in op 15 januari, BelVrij volgt later in 2011. Alle klanten worden door KPN van tevoren per brief op de hoogte gebracht.