Krachtig Linux voor bedrijven

In juni verscheen een nieuwe versie van Ubuntu Linux. Volgens distrowatch.com momenteel de populairste Linux-distributie. Versie 6.06 LTS (Long Time Support) richt zich naast thuisgebruikers sterk op het bedrijfsleven.

Belangrijkste verbetering is naast de stabiliteit de vijfjarige ondersteuning. Daarnaast bevat Ubuntu 6.06 LTS de nieuwste versies van bedrijfstoepassingen als OpenOffice.org en Evolution (Outlook-vervanger). De distribtutie maakt gebruik van GNOME 2.14 als desktopomgeving, eveneens de nieuwste variant.
Ubuntu 6.06 is geschikt voor gebruik op zowel de desktop als de server.

De huidige release ondersteunt de architecturen i386 (pc), AMD64 (64-bits AMD-processoren) en PowerPC (het Mac-platform). Het release-schema is erg voorspelbaar: iedere zes maanden verschijnt een nieuwe versie.

Voor wie de KDE-omgeving prefereert boven GNOME, is er Kubuntu. Deze versie is, op de KDE-desktopomgeving na, identiek aan Ubuntu. Voor educatieve instellingen is er Edubuntu.

Ubuntu is geheel gratis te downloaden van www.ubuntu.com (697 MB). Ook is kosteloos een cd-rom met deze distributie te bestellen. Professionele ondersteuning is overigens niet gratis.

Info: www.ubuntu.com