Kroes: breedband voor alle EU-burgers in 2013

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft een aantal maatregelen gepresenteerd die snel internet voor EU-burgers moeten garanderen. Hiermee moet elke Europeaan in 2013 toegang hebben tot een basis-breedbandverbinding en een supersnelle in 2020.

Zo geeft de Commissie een richtlijn aan nationale telecomwaakhonden over hoe de toegang tot glasvezelnetwerken moet worden gerugeleerd. Dit zou duidelijkheid geven aan providers wat volgens Kroes nodig is om investeringen in breedband te stimuleren.

Daarnaast komt Kroes met een voorstel waarmee in de nabije toekomst genoeg radiofrequenties moeten vrijkomen voor draadloze verbindingen. Hiermee krijgen volgens de Commissie ook mensen in afgelegen gebieden toegang tot snel internet.

Tenslotte wil de Commissie dat nationale overheden plannen maken en concrete maatregelen nemen voor de aanleg van snelle internetverbindingen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van EU-steun.

Digitale zuurstof

Kroes geeft aan dat snel breedband “digitale zuurstof” is en dat het noodzakelijk is voor de welvaart en het welzijn van Europa.

Volgens de Eurocommissaris heeft slechts één procent van de Europeanen de beschikking over een glasvezelverbinding tot aan de deur, tegenover twaalf procent van de Japanners en vijftien procent van de Zuid-Koreanen.