Kroes wil digitale grenzen inperken

Eurocommissaris Neelie Kroes wil n open Europese digitale markt. Hierdoor hebben burgers makkelijker toegang tot online diensten, die vaak gehinderd worden door de landgrenzen waarin ze zich bevinden.

De internetmarkt in Europa is volgens Kroes te versnipperd. Ieder afzonderlijk Europees lidstaat kent weer andere wetgeving. Hierdoor is het voor bijvoorbeeld online muziekdiensten lastig voet aan de grond te krijgen en moet er in ieder land afzonderlijke overeenkomsten gesloten worden. Dit werkt volgens Kroes piraterij in de hand.

Om de Europese markt minder versplinterd te krijgen is Kroes van mening dat de regels rondom auteursrecht en licentieverlening hervormd moeten worden en van toepassing zijn op de gehele Europese markt.

Ook op het gebied van elektronische betaling, facturering en onlinegeschillenbeslechting wil Kroes de Europese grenzen vervagen.

Neelie Kroes maakte dit bekend tijdens de presentatie van haar Europese plannen, die in totaal zeven speerpunten bevatten. De plannen zijn te lezen op de website van de E.U.