Kwart internetters telefoneert via pc

Volgens onderzoeksbureau Heliview telefoneert 23% van de huishoudens met een internetaansluiting regelmatig via de pc. Dit is een sterke toename ten opzichte van eind 2005, namelijk met 8%.

Het merendeel van deze huishoudens doet dit zelfs minimaal 1 keer per week. Dit blijkt uit de laatste meting van de ICT Consumer Monitor van Heliview, een onderzoek onder ruim 1.700 huishoudens.

Skype favoriet
Vooral adsl-gebruikers gebruiken hun internetverbinding en pc voor de veelal gratis telefonietoepassingen. Het betreft dus niet het bellen via kabel of adsl zoals het wordt aangeboden door diverse telecomoperators. Alhoewel ook daarvoor een lichte toename in gebruik is te zien. Skype is verruit de meest gebruikte toepassing voor bellen via de pc, maar ook oplossingen als VoipBuster worden veel gebruikt.

Microsoft
Deze forse groei in gebruik van gratis alternatieven heeft een behoorlijke impact op de markt voor vaste telefoniediensten. Huishoudens zeggen enerzijds massaal de vaste telefonie aansluiting op; 30% van de huishoudens verwacht binnen twee jaar alleen nog een mobiele aansluiting te hebben. Anderzijds hebben aanbieders als Skype, Google en Microsoft (de nieuwe MSN Messenger kan ook bellen) een steeds grotere invloed met gratis alternatieven. Door deze ontwikkelingen lijkt de markt voor betaalde vaste telefoniediensten eindig.

Bron: persbericht Heliview