LaCie introduceert eerste ssd-schijf met Thunderbolt

LaCie heeft met de Little Big Disk zijn eerste product op de markt gezet dat gebruikmaakt van de nieuwe Thunderbolt-technologie. Het apparaat heeft twee ssd-schijven aan boord, voor maximaal 500 GB aan opslag.

Hoewel de Little Big Disk nog niet de beloofde snelheid van 10 Gbps haalt die met Thunderbolt mogelijk is, zorgt het nieuwe overdrachtsprotocol in samenspel met de ssd-schijven wel voor hoge snelheden. Volgens LaCie haalt de nieuwe schijf een overdrachtssnelheid tot 700 Mbps.

De externe harde schijf weegt iets minder dan 700 gram en kan volgens LaCie daarom gemakkelijk worden meegenomen om onderweg mee aan de slag te gaan. De binnenkant is verpakt in een aluminium behuizing die niet zal misstaan naast de nieuwe MacBook Pro's, momenteel de enige computers die van Thunderbolt gebruikmaken.

Het Thunderbolt-protocol ondersteunt het zogenoemde daisy-chaining, waardoor randapparatuur op andere randapparatuur kan worden aangesloten. De Little Big Disk heeft daarom twee Thunderbolt-poorten, om de schijf bijvoorbeeld tussen een computer en een monitor te plaatsen.

De Little Big Disk zal vanaf komende zomer te koop zijn voor een nog onbekende prijs.