LaCie 'sleutelt' aan usb-stick

LaCie, bekend van design-opslagapparatuur, komt met een serie usb-sticks in de vorm van reguliere stalen sleutels. Vergelijkbaar met het 'hidden sound system' van Jiskefet heb je dus een verborgen opslagsysteem aan je sleutelbos, waar gemakkelijk vijf films oppassen.

De fabrikant nam voor het ontwerp het ontwerpbureau 5.5 Designers in de arm. Samen kwamen ze tot een usb-stick met de vorm (en stevigheid) van een stalen sleutel.

LaCie brengt de sleutels in drie varianten op de markt: de itsaKey, de iamaKey en de PassKey. De itsaKey en de iamaKey zijn - in de basis - standaard sticks. De PassKey heeft als handigheidje dat je er geheugenkaarten in kunt gebruiken (microSD- en microSDHC).

Geen versleuteling
Afgezien van de bijzondere (of juist niet bijzondere) vorm en de robuustheid ("ook spatwaterdicht!") hebben de sticks geen speciale eigenschappen. Een gemiste kans is het ontbreken van (on board) software voor het maken van back-ups of encryptie. Bijvoorbeeld de SafeStick van CRYPSYS heeft die versleuteling standaard aan boord. Je kunt overigens heel makkelijk encryptie toevoegen aan een stick zonder beveiliging, met open source-TrueCrypt.

4 en 8 GB
De itsaKey en de iamaKey zijn reeds in Nederland verkrijgbaar, in de capaciteiten 4 GB en 8 GB. Met een verkoopadviesprijs vanaf 15,90. De PassKey ligt binnenkort in de winkels. De prijs van deze laatste is nog niet bekend.

Prijs:vanaf 15,90| Info: www.lacie.nl