LAN-Console bewaakt bedrijfsnetwerk

Diefstal of misbruik van bedrijfsinformatie kan het einde van een organisatie betekenen. Soms lekt een bedrijf of instelling zelf gevoelige gegevens, per ongeluk of doelbewust. Met LAN-Console kun je dit onvoorzichtige gedrag beter waarnemen.
Informatie is zo op een USB-stick overgeheveld of via MSN naar buiten te sluizen. Het hoeft niet eens altijd om misbruik te gaan, soms gaan werknemers onveilig met gevoelige gegevens om, zonder zich daar al te zeer van bewust te zijn.

De enige manier om als bedrijf 'op safe' te spelen, is continu te bewaken wat er op en achter elke computer in het netwerk gebeurt.

Observeren
Een softwarepakket dat daarbij kan helpen is LAN-Console, dat ondermeer door Atricon Information Services wordt geleverd. LAN-Console valt op te splitsen in twee aandachtsgebieden: observatie en beheer. Het observeren gaat behoorlijk ver, je kunt ondermeer vanuit een centrale console zien, welke software er op de werkstations is genstalleerd, door wie ze gebruikt worden en wanneer. LAN-Console registreert elke actie met betrekking tot lk gegevens bestand: aanmaken, afdrukken, hernoemen, kopiren, openen, verplaatsen en verwijderen. Gevoelige informatie is zo eenvoudig in de gaten te houden. Ook bezoeken aan websites kunnen eenvoudig in de gaten worden gehouden [1]. Dat geeft werknemers natuurlijk wel een sterk 'Big brother is watching you'-gevoel. Een alternatief is het werken met zwarte en witte lijsten. Daarmee verbiedt je toegang tot bepaalde sites of sta je juist alleen bepaalde sites toe. Het is zelfs mogelijk om bijvoorbeeld in de pauze het hele internet vrij te geven.

Beheermogelijkheden
Ook de beheermogelijkheden van LAN-Console zijn zacht uitgedrukt behoorlijk krachtig. Vanaf n centrale plek zijn losse werkstations of hele groepen te blokkeren of helemaal uit te schakelen. Meekijken kan ook: tot zestien computerschermen kunnen tegelijk in de gaten worden gehouden. Met de Device Manager kun je vanuit de console specifieke apparaten, bijvoorbeeld dvd-branders of USB-poorten, in- of uitschakelen, ook hier weer voor n of meerdere computers tegelijk.

Conclusie
Samengevat leunt LAN-Console eigenlijk op twee strategien: misbruik onmogelijk maken en personeel op misbruik aan kunnen spreken, door ze voortdurend in de gaten te houden. Het laatste zal in normale bedrijfssituaties ongetwijfeld heftig verzet oproepen, als niet van te voren - met instemming van het personeel - is afgesproken welke zaken worden bijgehouden.