Legale videodistributie via p2p

Een team studenten van de TU Delft ontwikkelt met zijn Tribler-software een heel nieuwe vorm van videodistributie over internet. Videoservers van omroepen worden ontlast en gebruikers krijgen een betere beeldkwaliteit

Microsoft beet begin jaren negentig de tanden stuk op het 'Tiger'-project. Met Tiger wilde Microsoft omroepen een methode geven om via breedband video te 'streamen' naar kijkers. Maar de hardware en de verbindingen waren niet snel genoeg; Microsoft was gewoon veel te vroeg.

Dikke datapijp
Inmiddels is de computerkracht er wel en ligt er een 'dikke datapijp' naar de meeste internetgebruikers (breedband). Toch hebben omroepen grote problemen met het streamen van uitzendingen. Het kost hen handenvol geld om genoeg videoserverkracht en bandbreedte 'in te kopen'. De Olympische Spelen alleen al lopen in de tienduizenden euro's aan bandbreedte.
Een team studenten van de TU Delft werkt met zijn Tribler-software aan een oplossing in de vorm van een slimmere verspreiding van videobestanden, niet 1:1 van server naar client, maar peer to peer (p2p). Bij p2p, zoals volgens het Bittorrent-protocol, delen gebruikers direct hun gedownloade bestanden aan de rest van de community.