Lenovo toont mogelijke interesse in BlackBerry

Yang Yuanqing, topman bij Lenovo, heeft mogelijk interesse in een overname van het Canadese BlackBerry. Dit zei hij in een interview met de Franse krant Les Echos.

Dit interview werd gisteren online gepubliceerd. Het gesprek ging onder andere over de beperkte aanwezigheid van Lenovo in de smartphonemarkt. De journalist vroeg Yuanqing vervolgens of Lenovo in deze markt zou kunnen groeien door middel van acquisitie, zoals ze ook in de pc-markt hebben gedaan. Daarna noemt de journalist 'bijvoorbeeld BlackBerry'. Yuanqing zegt vervolgens dat een overname van BlackBerry 'logisch' zou zijn, maar dat hij 'eerst de markt zou moeten analyseren en moet kijken naar het gewicht dat BlackBerry in deze markt heeft.'

Hoewel de vraag van de journalist nogal suggestief was (hij had ook Nokia als voorbeeld kunnen noemen bijvoorbeeld) zou een overname door Lenovo inderdaad redelijk logisch zijn. Immers, beide bedrijven leveren in grote mate producten gericht op zakelijke gebruikers. Daarbij spreekt Yuanqinq in het interview ook over niet afhankelijk zijn van andere partijen maar groeien op eigen kracht. Bij een dergelijke bedrijfsfilosofie past een eigen en onafhankelijk besturingssyteem zoals BlackBerry 10 OS goed natuurlijk. Bij een eventuele overname zou Lenovo de controle volledig in eigen hand houden op hard- en softwaregebied van haar eigen smartphones.