Lenovo X1 Carbon

Met de eerste X1 Carbon gooide Lenovo hoge ogen. Zeker zijn lichtgewicht behuizing van koolstofvezel gaf het apparaat de nodige schwung. Nu probeert Lenovo het opnieuw. De vormgeving is wederom strak, hoekig en vooral slank. De matzwarte koolstofbehuizing oogt chique en stijlvol. Zo voelt het ook: nergens vertoont de behuizing flex en het materiaal voelt zoals verwacht echt 'high-end'. Dit betaalt zich overigens ook uit in het gewicht, dat ligt met een krappe 1,5 kg op een zeer laag niveau voor een laptop van deze grootte.

De resolutie van het 14 inch-scherm is opgeschroefd naar een respectabele 2560 x 1440 pixels. Dat zorgt zoals verwacht voor haarscherpe fonts en afbeeldingen. Dankzij een IPS-paneel zijn de kijkhoeken goed en de kleurweergave alleraardigst. Lenovo heeft de door ons geteste versie uitgerust met een Haswell Core i7 U4550-processor op 1,5 GHz, met een turbo naar 3 GHz. Het werkgeheugen van onze testmachine bedraagt 8 GB, maar er is ook een uitvoering met 16 GB verkrijgbaar voor wie echt veel ademruimte nodig heeft. De ssd heeft een opslagcapactiteit van 256 GB, ook deze is te verdubbelen. Volgens Lenovo moet de laptop het 8,6 uur uithouden.

Tijdens de praktijktest haalden we dat echter doorgaans niet, vaak moest de laptop na ongeveer 6,5 uur aan het lichtnet. Het chiclet-toetsenbord tikt heerlijk, de toetsen zijn lekker groot vormgegeven en hebben precies genoeg drive. De Carbon X1 is geen laptop voor alleman, en dat blijkt ook uit de extra's. Zo is het apparaat voorzien van een vingerafdrukscanner voor beveiligde toegang. Ook is er een TPM-chip aanwezig, voor een veilige opslag van de decodeersleutel.

Bijzonder is de aanwezigheid van de spraakherkenningssoftware Dragon Assistant. Met een druk op de digitale toets schakel je deze in en kun je vervolgens je laptop bedienen met spraakcommando's.

De nieuwe Lenovo X1 Carbon is met al deze features in alle opzichten een verbetering ten opzichte van het oude model. De meeste punten scoort de machine met zijn sexy koolstofbehuizing in combinatie met het prima beeldscherm, heerlijke toetsenbord en goede specificaties. Hier en daar zijn wat vreemde keuzes gemaakt, zoals het weglaten van een sd-kaartlezer, en sommige functies waar je wel voor betaalt voelen een beetje 'gimmicky'. Ook de batterijduur had beter gekund. Neemt niet weg dat deze Lenovo genoeg moois op en onder de motorkap heeft om de de harten van de liefhebbers en power users te veroveren.

Prijs: v.a. €1125,-
Info: www.lenovo.com/x1carbon 

MKB Best Choice 2014