Liefdadigheid kost Bill Gates titel 'rijkste man'

Als Bill Gates niet zo veel aan liefdadigheid had gedaan, was hij nooit de titel van 'rijkste man op aarde' kwijtgeraakt. Dat beweert David Lincoln, directeur bij vermogensonderzoeker Wealth-X, tegenover persbureau Reuters.

Lincoln doet zijn uitspraak in de aanloop naar de bekendmaking van de Forbes-ranglijst van de rijkste personen ter wereld. Hier bleek vorig jaar al uit dat Gates door de Mexicaanse tycoon Carlos Slim van de troon was gestoten; nu is diens voorsprong op de mede-oprichter van Microsoft nog groter.

In 2010 schatte Forbes het vermogen van Gates op 53 miljard dollar en dat van Slim op 53, 5 miljard. Dit jaar is Gates volgens Lincoln 49 miljard dollar waard en loopt Slim ruim voorop met een geschat vermogen van 60 miljard.

'Gates zou een ruime voorsprong hebben gehad als hij nooit liefdadigheid had ontdekt', aldus Lincoln. In 2008 kondigde Gates zijn vetrek bij Microsoft aan om zich samen met zijn vrouw volledig te storten op hun eigen liefdadigheidorganisatie de Bill & Melinda Gates Foundation. Geschat wordt dat het duo 28 miljard dollar in deze organisatie heeft gestopt.