LinkedIn: netwerken-nieuwe stijl

De zus van de buurman van een vriend. Kun je zeggen dat je haar kent? Nee, niet direct. Maar stel dat zij een bedrijf leidt en een droombaan voor jou heeft. Dan is via-via het contact snel gelegd. De elektronische 2008-variant heet LinkedIn.com: een virtuele netwerksite.

Het principe van contacten van contacten vormt de basis van LinkedIn.com, een van de grootste internationale zakelijke netwerksites.

Hyves.nl voor persoonlijke vrienden, Last.fm voor muziekvrienden, Flickr.com voor fotovrienden, del.icio.us voor internetvrienden en YouTube.com voor videovrienden. Het zijn slechts enkele voorbeelden van sociale netwerksites, die de afgelopen jaren enorm populair zijn geworden. Het kenmerk van al deze sites is het delen, van belevenissen in het afgelopen weekend, vakantiefoto's, grappige filmpjes, weblinks en pas ontdekte obscure bandjes.

Contacten monitoren
LinkedIn.com is ook zo'n sociale netwerksite, een zakelijke variant van Hyves. Gebruikers maken een profiel aan,

ANALYSE

Remco Bakker is adviseur bij mkb-innovatieplatform Syntens.nl.

een virtueel visitekaartje, en delen hun CV, zakelijke interesses n hun netwerk. Handig om bij werkgevers of opdrachtgevers binnen te komen, vacatures uit te zetten, freelancers te vinden, met oud-collega's in contact te komen en je contacten te monitoren.

Het via-via-principe van LinkedIn gaat razendsnel. In een flinke Rolodex, zo'n draaiend adresboek, passen 500 kaartjes. Daar passen mijn 63 directe contactpersonen van LinkedIn met gemak in. Maar via hen kom ik in contact met ruim 4000 anderen en nog een schakel verder in het netwerk zitten ruim 340 duizend mensen: 681 Rolodexen vol!

Dit enorme netwerk kun je op verschillende manieren inzetten. In eerste instantie vormt LinkedIn een dashboard van je netwerk. Als een oud-collega in mijn netwerk een nieuwe baan heeft, zie ik dat direct. Mijn netwerk is dus altijd actueel, zonder dat ik daar zelf iets voor hoef te doen. Zie dat maar eens te managen met een volle Rolodex.

Werving en selectie
Daarnaast wordt LinkedIn veel gebruikt voor werving en selectie. Bedrijven hun vacatures plaatsen, maar ook rechtstreeks naar kandidaten zoeken. De database omvat bijna 20 miljoen CV's van professionals wereldwijd. Mensen die bovendien vaak in hun profiel hebben aangegeven dat ze openstaan voor 'job inquiries'. Een goudmijn voor headhunters.