Linux in de praktijk: de desktop

Windows is veruit het meest gebruikte besturingssysteem voor desktops en laptops. Ondertussen groeit Linux naar volwassenheid en is het de nerd-fase voorbij. Hoe bruikbaar is het geestekind van Linus Torvalds inmiddels in de dagelijkse praktijk?

Over de auteur
Ik verruildebegin 2006 mijn vertrouwde Windows-omgeving voor depopulaire Linux-distributie Ubuntu. Overmijn ervaringen lees je hier.
Vragen over dit artikel? Mail me!

Raymond Luijbregts - eindredacteur
Hoewel Windows veruit het meest gebruikte besturingssysteem op de desktop is, kent het een aantal vervelende nadelen. Zo zijn Windows-systemen een geliefd doelwit voor virusschrijvers en hackers en worden er regelmatig veiligheidslekken aangetroffen. Daarnaast heeft Windows de vreemde eigenschap dat het na verloop van tijd vervuild raakt; hoe langer je er gebruik van maakt, hoe trager het wordt.

Vista
Windows Vista belooft vooral op veiligheidsgebied beterschap, maar kent forse systeemeisen en is bovendien al vaak uitgesteld. Daarnaast moet je voor een upgrade (opnieuw) in de buidel tasten. Ondertussen heeft het besturingssysteem Linux voor de desktop de afgelopen twee, drie jaar een enorme inhaalslag gemaakt wat gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit betreft. Niet langer is het alleen voorbehouden aan nerds. Bovendien zijn distributies continu in ontwikkeling - verreweg de meeste distributies brengen ongeveer ieder half jaar een nieuwe versie uit - waardoor je snel van nieuwe ontwikkelingen en technologien kunt profiteren. Bij Windows duurt dat proces veel langer en moet je zo'n zeven jaar wachten eer je van een nieuwe versie gebruik kunt maken.