Lycos komt met slim vraagbaaksysteem

Lycos heeft nooit echt veel succes heeft gehad met zijn zoekmachine, veel minder dan Google in elk geval. Met het nieuwe, op menselijke kennis gerichte vraagbaaksysteem 'Lycos IQ' zou het echter wel eens een hit in handen kunnen hebben.

De Duitse versie van 'Lycos IQ' (http://iq.lycos.de) is al razend populair bij onze oosterburen. We moeten nog wachten tot maart 2008 en dan komt ook een Nederlandse editie online. Maar wie een beetje Duits kan babbelen, kan natuurlijk nu al een zoekvraag aan de Duitse gebruikersgemeenschap ('community') stellen.

Daarin verschilt Lycos IQ van een 'gewone' tekst- en beeldgerichte zoekmachine als Google: je vuurt (eventueel anoniem) een specifieke vraag af op een grote groep mensen. Ieder van de aangesloten Lycos IQ-leden heeft

ANALYSE

Peter Kulche is hoofdredacteur van WINMAG Pro.

bepaalde expertises. Aan de hand van hun profiel krijgen de experts actuele vragen in beeld waarop zij wel eens het antwoord zouden kunnen weten.

Expertstatus
De experts die antwoorden geven worden via een waarderingssysteem beloond met sterren en logo's. Ze krijgen daarmee een bepaalde status binnen de community. En mogelijk ook daarbuiten. Het staat natuurlijk goed op je cv als je 'Lycos IQ-expert' bent in Windows-netwerkbeheer-zaken, om maar wat te noemen. Lycos verstrekt Albert Einstein-awards aan de absolute topexperts.

Vraagbaakgadget
Bij een bezoek aan onze redactie meldt Janine Griffel van Lycos Europa dat "ergens in maart" de Nederlandse versie van Lycos IQ online gaat. Griffel is tevens op zoek naar mediabedrijven die een soort gadget of speciale zoekpagina op hun websites plaatsen, zodat de bezoeker via die weg een vraag kunnen indien bij Lycos IQ. Het Duitse damesblad Brigitte lanceerde al een eigen vraagbaak (http://no-problem.brigitte.de/) die 'powered by' Lycos IQ is.

In ieder land waar Lycos IQ start, duurt het volgens Griffel wel enkele maanden voor een kritische massa wordt bereikt, zodat binnen enkele minuten een antwoord arriveert in de mailbox van de vragensteller.