'Maak je harde schijf draadloos'

'Maak je harde schijf draadloos'. Dat is de boodschap van de DSM-G600 Wireless G Network Storage Enclosure van D-Link. Dat klinkt goed! Hoe bevalt hij in de praktijk?

De 'Enclosure' is een metalen huls [1], waar een gewone 3,5 inch 'ATA/IDE' harde schijf inpast. Zo'n harde schijf heb je vast nog wel ergens liggen, of anders ga ja naar een willekeurige computerzaak waar ze voor een paar tientjes worden aangeboden. De behuizing bevat verder een minicomputertje (draaiend onder Linux), twee netwerkinterfaces (draadloos en bedraad) en twee usb-poorten. Tezamen maken deze componenten de ingebrachte harddisk direct beschikbaar in een computernetwerk! Het maakt niet uit of de computers draaien onder Windows, Mac of Linux.

Installeren
Nou, 'direct beschikbaar'? Eerst installeren die boel, natuurlijk. Dat blijkt lastiger dan gedacht. Een harddisk was zo gevonden en ingebracht. Slechts vier schroefjes hoeven te worden uit- en ingedraaid. Dan de software-installatie. Er hoeft gelukkig geen driver op n van de aan te sluiten pc's te worden genstalleerd; het apparaat bevat immers een zelfstandig draaiend computertje dat via een web-interface op een van de aangekoppelde pc's kan worden ingesteld. Op de meegeleverde cd-rom vinden we wel een setup-wizard [2]en de pdf-versie van de papieren handleiding. De pdf is niet uitgebreider dan dit boekje.