Mac OS X Mountain Lion per direct te downloaden, 200 nieuwe functies

Apple's nieuwste OS X-versie, Mountain Lion, staat per direct klaar om te downloaden. De update kost 15,99 euro en is zelfs geheel gratis voor een ieder die op na of 11 juni een Mac hebben gekocht.

De nieuwste versie van Mac OSX met de naam Mountain Lion beschikt over meer dan 200 nieuwe functies, waaronder de integratie met iCloud. Naadloos documenten beheren in de cloud is vanaf nu dus rechtstreeks vanuit het besturingssysteem geregeld. Ook nieuw zijn onder meer het berichtencentrum, Facebook-integratie en een dicteerfunctie. Omdat deze dicteerfunctie in het OS is ingebouwd, werkt het in elk programma waarin je tekst kunt invoeren.

Mountain Lion verzamelt dankzij het genoemde Berichtencentrum meldingen van onder andere Mail, Agenda, Berichten en software van derden in één handig real-time overzicht. Vergelijk het maar met de berichten die zo af en toe op je iPad verschijnen. Synchrone AirPlay maakt het mogelijk om draadloos en versleuteld tot Full HD (1080p) beeldmateriaal via Apple TV naar een HD-tv te sturen. Zo zijn er nog veel meer handigheidjes die met name ook zakelijke gebruikers aan zullen spreken.

Voorbode van restricties?

Verder heeft Apple ingezien dat ook haar besturingssysteem niet meer 100 procent waterdicht is, de stijgende populariteit zorgt voor een interessante prooi voor virus- en malwareverspreiders. Gatekeeper moet de ellende buiten de deur houden. Omdat Gatekeeper echter géén virusscanner is, even wat uitleg. Dit standaard onderdeel van OS X Mountain Lion is standaard namelijk zodanig geconfigureerd dat alleen software uit de App Store installeerbaar is.

Inderdaad: in principe veilig, want deze programmatuur wordt goed in de gaten gehouden door Apple zelf. Enerzijds is dat mooi, anderszijds lijkt het erop dat Gatekeeper het gesloten model van Apple nog sterker benadrukt. Want vooralsnog is Gatekeeper zodanig aan te passen dat ook sofware die niet afkomstig is uit de App Store is te installeren, het is natuurlijk een kleine stap om deze mogelijkheid er in de toekomst helemaal uit te slopen. En dat is toch wel zo'n beetje de ultieme natte droom voor de Apple's en Micrsoft's van deze wereld; illegale software wordt immers ook meteen effectief de nek omgedraaid.

Een update naar Mountain Lion is voor 15,99 euro te downloaden vanaf de Mac App Store.