Magento, koning van de webshopsoftware

Het gratis webwinkelbouwprogramma Magento is net een jaar op de markt, maar is al bijna een miljoen keer gedownload. De uitgebreide software beschikt standaard over kortingscoupons, productvergelijkingen en zoekmachinevriendelijke url's. Hoog tijd voor een WINMAG Pro-review en workshop.

osCommerce was lange tijd een van de populairste pakketten voor het maken van een internetwinkel. Het voordeel van osCommerce is de enorme ondersteunende gebruikersgroep en het feit dat het pakket open source is. Magento heeft osCommerce echter van de troon gestoten.

Vrijwel alle mogelijkheden van osCommerce zijn opgenomen in Magento, dat daarnaast veel extra's kent. Ontwikkelaars blijven sleutelen aan Magento, waardoor veel gevraagde functies en nieuwe versies regelmatig worden opgeleverd. Het belangrijkste nadeel van Magento zijn de systeemeisen. Die zijn fors hoger dan bij de concurrent.

Upgrade

De lijst met mogelijkheden van Magento is groot, maar vooral goed gebalanceerd. Webmasters zullen de beheermogelijkheden weten te waarderen, inclusief de simpele upgrade naar volgende versies en de mogelijkheid om meerdere winkels en websites vanuit één contentmanagementsysteem te beheren.Aan de verkoopkant zijn de mogelijkheden voor kortingcoupons, verzendkortingen, up-sell en cross-sell interessant, net als de optimalisatie voor zoekmachines. Voor de niet-kenners: bij up-sell probeer je een klant meer en vooral duurdere items te laten kopen, bij cross-sell interesseer je de koper van een product voor gerelateerde artikelen of diensten.

Afhaken

Met Magento kun je de webshop integreren met Google Analytics en analyseer je de afgeronde bestellingen. Zo krijg je inzicht in waarom klanten op het laatste moment afhaken. Magento laat ook op internet de grenzen vervallen door de shops in meerdere talen – waaronder het Nederlands – en meerdere muntsoorten aan te bieden.
 
Standaard zijn er al veel mogelijkheden voor verzending, betaling en het beheren van de orders aanwezig. Zie het complete overzicht op www.magentocommerce.com/features. Vervang in deze URL  features door roadmap en je krijgt een vooruitblik op de functionaliteit die in volgende versies beschikbaar komt, zoals kostenbeheer en RMA-support.