'Malware-beveiliging van smartphone marketingtruc'

G DATA waarschuwt gebruikers van smartphones niet in de 'bangmakerij' te trappen van zijn collega-producenten: "Door horrornieuwsverhalen te verspreiden wordt de consument vooral bang gemaakt, met als enige doel meer antivirusproducten te kunnen verkopen."

Wij citeren een pittige persbericht dat G DATA vandaag verspreidde:"Enige tijd geleden heeft G DATA aangetoond dat de angst voor een virusgolf op smartphones zoals de iPhone onterecht isen dat beveiliging daarom niet nodig is. Recente onderzoeken van het G DATA Security Lab bewijzen nogmaals dat er geen reden is tot paniek en dat verkoop van antivirus voor smartphones vooral een marketingtruc van antivirus producenten is."

Erg weinig malware voor mobiel
Het G DATA Security Lab meldt erg weinig malware voor smartphones te hebben gevonden; in 1 maand (januari 2008 tot februari 2008) waren er 6 nieuwe malware voor smartphones. Ter vergelijking, voor Windows heeft het G DATA Security Lab in dezelfde maand 65.538 nieuwe malware gevonden. Dit is een factor van 1: 11.000.

Volgens G DATA zijn smartphones oninteressant voor cybercriminelen omdat hier voor hen geen daadwerkelijk financieel voordeel uit valt te behalen. Bovendien, stelt G DATA, in vergelijking met verspreiding van malware via Windows is de verspreiding van malware via smartphones lastiger. Het kost veel meer tijd en is daardoor niet de moeite waard.

'Slechte marketingtrucs'
Het persbericht stelt tenslotte: "door horrornieuwsverhalen te verspreiden wordt de consument vooral bang gemaakt, met als enige doel meer antivirusproducten te kunnen verkopen." Smartphonebeschermingssoftware kost gemiddeld 24,95 euro. G DATA noemt de software 'slechte marketingtrucs'.

Opinie WINMAG Pro
De redactie van WINMAG Pro heeft er even over nagedacht en geeft G Data gelijk dat het probleem van hackers en virussen misschien behoorlijk overdreven wordt. Maar veel liever had WINMAG Pro gezien dat G Data met een betaalbaar softwareproduct komt dat gebruikers wl de juiste bescherming biedt voor het rele gevaar van gegevensverlies. De KPN-en, de Vodafones, de T-Mobilen willen ons aan mobiel internet, ook op de telefoon. Ze geven er push-mail gratis bij zodat je hele Outlook ook op je mobiel staat. Wat gebeurt er met die gegevens als je je telefoon in de trein laat liggen. Hebben we daar met zijn allen al over nagedacht? Draai het doemscenario eens een keer af in je hoofd. Zie je het voor je?