MapPoint 2006 krijgt sexy snufjes

Een verzameling postcodes weergeven op een kaart? Een geografisch informatiesysteem (GIS) hoeft je geen rib uit het lijf te kosten. Dankzij MapPoint 2006 van Microsoft.

MapPoint 2002 werd enkele jaren geleden door WINMAG als een betaalbaar en goed pakket gesignaleerd om geografische gegevens, zoals postcodes, in een meegeleverde elektronische kaart af te beelden. Cijfers komen zo echt tot leven. Klanten lichten op als puntjes op een kaart, of regio's krijgen een bepaalde kleur naar aanleiding van de verkoopcijfers.

Middenstanders en andere ondernemers kunnen hier hun voordeel mee doen. In n oogopslag zien ze bijvoorbeeld waar veel klanten wonen, zodat het zin heeft daar een filiaal te openen, of zien zij letterlijk in welke wijk of stad de verkopen juist achterblijven.

400 euro
MapPoint van Microsoft kost in de huidige (2004-)editie zo'n 400 euro (bij http://www.comcol.nl/); dat is een opvallend laag bedrag. Normaal kost GIS-software een veelvoud daarvan.

De Amerikaanse 2006-editie inclusief bijgewerkt kaartmateriaal zal in mei verschijnen, in de zomer volgt de (voor ons interessante) Europese versie. Deze zal waarschijnlijk net zo duur zijn als eerdere edities en enkele nieuwe sexy snufjes bevatten.

Sexy snufjes
Zo ondersteunt MapPoint 2006 het gebruik van een gps-ontvanger (niet meegeleverd). Zet de laptop op de voorbank en MapPoint geeft je gesproken routeaanwijzingen naar de klant waar je naar onderweg bent. Over klanten gesproken: als hun gegevens inclusief postcode in Outlook staan, kun je dit contactpersoon eenvoudig selecteren om naartoe te navigeren met MapPoint.

Veel meer info vind je op de MapPoint-site van Microsoft:
www.microsoft.com/mappoint/products/2006/default.mspx