'Marktaandeel Android bereikt keerpunt'

Het lijkt erop dat de waanzinnig snelle groei van het Android-OS haar top heeft bereikt. Tegelijk met het verschijnen van de iPhone 6 van concurrent Apple ging het marktaandeel zelfs voor het eerst in tijden iets naar beneden staat vandaag in The Wall Street Journal.

Daling

Vierentachtig procent van de wereldwijd verkochte telefoons was in dit derde kwartaal een Android-toestel, dat was een kwartaal eerder nog een procentje meer. Het gaat dus niet om een schokkende daling, maar het is wel opvallend dat de groei van Android lijkt te zijn gestokt. Ook Neil Mawston, directeur van Strategy Analytics, liet zich tegenover The Wall Street Journal ontvallen dat hij niet verwacht dat de groei van Android nog verder toeneemt: 'Tenzij het aantal verkochte Apple iPhones in de toekomst onverwacht ineenstort, zal Android nooit ver boven het plafond van vijfentachtig procent marktaandeel uitkomen.'

Concurrentie

Overigens had in het derde kwartaal van dit jaar ongeveer twaalf procent van de smartphonegebruikers een Apple toestel. Windows Phone was met drie procent een stuk minder populair, terwijl Blackberry met slechts één procent de hekkensluiter is.

Vervanging

Hoewel het totale marktaandeel aan zijn top lijkt te zitten, zal de verkoop van Android-toestellen waarschijnlijk niet snel afnemen. Mensen vervangen tenslotte hun oude toestellen en er zit ook nog rek in de smartphonemarkt zelf. Data Analytics verwacht zelfs dat er komend jaar nog twaalf procent groei in de smartphonemarkt als geheel wordt gerealiseerd.

Lollipop

Aanstaande maandag verschijnt de nieuwste versie van Android, Lollipop, waarin Google voor het eerst de controle over haar besturingssysteem lijkt terug te pakken. Hiervoor wordt onder andere een uniforme lay-out van apps gebruikt, maar op de achtergrond zouden andere processen ook zorgen dat de bekende aanpasbaarheid van Android iets aan banden wordt gelegd.