McAfee brengt onveilig internet in kaart

Virusbestrijder McAfee publiceert vandaag een rapport waarin de meest risicovolle plaatsen om te surfen op het internet in kaart zijn gebracht. Schokkend feit: een e-mailadres achterlaten op een .info-domein leidt in 73,2 procent van de gevallen tot een spamreactie.

McAfee analyseerde en rangschikte 265 top-level domeinen zoals Japan (.jp), Frankrijk (.fr) en commercieel georinteerde sites (.com). Dit deed McAfee met eigen webveiligheidstesten op het gebied van spyware, spam, exploits en scams.

Het rapport, 'Mapping the Mal Web', onthult grote verschillen in veiligheid van domeinnamen. Zo blijkt dat internetgebruikers iedere maand meer dan 550 miljoen keer klikken naar risicovolle websites en dat zelfs relatief veilige domeinnamen als Duitsland (.de) of het Verenigd Koninkrijk (.uk) miljoenen risicovolle 'cliks' voor hun rekening nemen.

De belangrijkste bevindingen in het McAfee-rapport:

Er zijn enkele 'zeer veilige' landenextensies die nauwelijks worden gebruikt door scammers en spammers, zoals Finland (.fi) met 0.1% malafide sites. Daartegenover vinden we het kleine eiland Tokelau (.tk) waarvan 10.1 procent van de sites foute bedoelingen heeft.
In totaal (dus gemiddeld) krijgt 4.1% van alle onderzochte sites een 'rode' of 'gele' markering van McAfee's eigen Site Advisor (een gratis browserplug-in met info over bezochte sites) .

Sommige bijzondere webactiviteiten zoals een domeinregistratie of een bestandsdownload zijn risicovol van sites met bepaalde wereldwijde extensies ('top level domains'). Een e-mailadres achterlaten op een willekeurig .info-domein resulteert in een schokkende 73,2 procent van de gevallen tot een spamreactie.

De meest risicovolle landenextensies zijn Roemeni (.ro, 5.6% risicovolle sites) en Rusland ( (.ru, 4.5% 'risky' sites).

Info: www.mcafee.com