Mediasoftware Tribler gelanceerd

Onlangs is de nieuwe internetsoftware Tribler gelanceerd.

Je kunt met deze Nederlandse opensource peer-to-peer-software vrienden en kennissen uitnodigen om aan je kring van ruilers deel te nemen.

Met de uitnodiging gaat een identificatiecode mee waarmee de genodigde toegang krijgt tot de bestanden van degene die uitnodigt. Vervolgens kunnen ze hun 'Torrents' uitwisselen. Ook is er een mogelijkheid om bestanden openbaar beschikbaar te stellen. Met het toekennen van een identificatiecode kan eventueel illegaal uitwisselen eenvoudiger worden bestreden dan met bijvoorbeeld Kazaa.

Live tv-kijken wordt binnenkort ook mogelijk met de software. Met P2Pod (peer-to-peer-open-device) wordt de technologie van Tribler gekoppeld aan een goedkoop hardwareplatform (150 euro). Deze koppelt de tv aan internet en is dan te gebruiken als set-top box

De Tribler-software is het jarenlange werk van Nederlandse universiteiten die met subsidie van onder meer Economische Zaken de software hebben vervaardigd en wordt onderdeel van een Europees onderzeoek opgezet door de Europese Commissie. Het onderzoek zal zich richten op het bieden van content via p2p-technieken met behulp van de alternatieve auteursrechtenlicenties van Creative Commons.