Meer bots dan mensen bezoeken websites

Het internet biedt je al veel gemak, en met behulp van scripts wordt het invullen van formulieren, het bestellen van producten en het maken van reservaties nog makkelijker. Maar niet elke bot dient het gemak van de mens.

Tegenover Wired verklaart Marc Gaffan, CEO van securitybedrijf Incapsula, dat 56 procent van al het websitebezoek in 2014 afkomstig is van bots. Na onderzoek van Incapsula, waarbij 20.000 websites onder de loep zijn genomen, blijkt dat websitebezoek door bots op kleinere websites zelfs kan oplopen tot 80 procent van het totale bezoek.

Problematisch

Dit is niet per se een probleem op ticketwebsites, wanneer het bijvoorbeeld scripts van bezoekers zijn die verzekerd willen zijn van een ticket. Echter, scalpers, mensen die tickets en dergelijke in bulk opkopen om die voor een hogere prijs door te verkopen, gebruiken ook dergelijke scripts. Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat de Amerikaanse band Foo Fighters een Beat the Bots-tournee opzette, waarbij tickets enkel fysiek aangeschaft konden worden.

Intelligente bots

Een groter probleem is de groeiende intelligentie van kwaadwillende bots. We hebben het dan bijvoorbeeld over bots die op websites spam achterlaten. Volgens Gaffan komt 20 procent van het totale websiteverkeer van deze bots, dat is tien procent meer dan in 2013.

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. In 2013 telde het websiteverkeer van bots nog 60 procent, en is hiermee gedaald met vier procent.

Meer bots dan mensen bezoeken websites
Het merendeel van websitebezoeken wordt gedaan door bots, en niet alle bots hebben de beste bedoelingen.