Meer breedband voor je geld? Stap over!

Betaal je voor je internetverbinding naar jouw idee teveel, of vind je de snelheid of service tegenvallen? Doe er wat aan. Stap over naar een meer geschikte aanbieder. Wij schetsen goede providers voor vijf typen internetgebruikers. Ook lees je een stappenplan voor het switchen.

Een breedbandabonnement bestaat hoofdzakelijk uit twee elementen: een snelle tot zeer snelle permanente internetverbinding en de service die je krijgt als er iets met de lijn mis is. Bij het kiezen van een provider moet je beide criteria goed voor ogen houden. Af en toe is er een klachtenregen over een provider in het programma Kassa (UPC is berucht). Maar een nationale, doorlopende meting van de klantvriendelijkheid is helaas niet beschikbaar. Een meting van de pure snelheid van de diverse verbindingen is er gelukkig wel: de rapportages van SpeedTest (www.speedtest.nl/).

Wij baseren onderstaande breedbandadviezen op de metingen van laatstgenoemde instituut, eigen ervaringen met providers en een klein lezersonderzoek onder een selecte groep van zakelijke internetgebruikers. Alle gegevens tezamen leiden tot de volgende 'ranking' die zeker niet een absoluut advies is, maar een goed startpunt voor het bepalen van je eigen keuze.

Voordelig en snel
Alice DSL Comfort ADSL 2+
border=1Internet thuis moet lekker snel zijn, maar mag je niet een rib uit het lijf kosten. Werp

SHORT LIST

Eerste keuze ADSL-abonnementen

Voor thuis:
Alice DSL Comfort ADSL 2+
Tarief: 29,90 per maand | Info: www.alice.nl/

Voor power-users:
XenoSite xsDSL ADSL 2+ 24 MBit
Tarief: 49,95 per maand | Info: http://www.xsdsl.nl/

Voor bedrijven tot 5 medewerkers:
XS4ALL ADSL Lite
Tarief: 39,95 per maand | Info: www.xs4all.nl/

een blik bij Speedtest op de snelst gemeten adsl-abonnementen tot 30 euro per maand en je ziet provider Alice de lijst aanvoeren, met een downloadsnelheid van 1091 KB/s (8 Megabit) en een uploaddoorvoer van 89 KB/s (0,7 Mbit). Deze in 2007 gestarte internetaanbieder kan profiteren van het nieuwe ADSL2+netwerk van BBned. Je mag via de in bruikleen verstrekte modem ook gratis bellen naar vaste nummers in Nederland (uitgezonderd mobiele en servicenummers)

Voor power-users
XenoSite xsDSL ADSL 2+ 24 MBit
border=1Wil je thuis gewoon het allersnelste internet wat er te krijgen is voor 50 euro per maand of minder, dan is het XenoSite xsDSL ADSL 2+-abonnement de eerste keuze als we afgaan op de metingen van SpeedTest. Deze klokte het abonnement op een gemiddelde snelheid van 1450 KB/s (11,6 Mbit). Ook de 'upload' is relatief goed: 106 KB/s (0,8 Mbit). Zulke snelheden doen denken aan die van een lokaal netwerk!


/>Voor kleinbedrijf
XS4ALL ADSL Lite
border=1Het ADSL Lite-abonnement van XS4ALL is niet de snelste (292 KB/s zegt SpeedTest, oftewel 2,4 Mbit) en ook niet de goedkoopste. Maar het is zeker wel het meest complete abonnement. We noteren: gratis installatie door een monteur, gratis een wireless modem (zodat je gelijk een netwerkje in de lucht kunt brengen), een prima antivirus/firewall-pakket van McAfee, vijf mailboxen van ieder 500 MB. En ga zo maar door.
De veelheid aan standaard extra's en de uitstekende helpdesk die je tegen normaal tarief kunt bellen, maken dit abonnement voor de kleinste bedrijven de beste keuze. Zulke mkb-ers hebben het immers veel te druk om zelf de boel aan de praat te krijgen en voor hulp bij problemen in de wacht te hangen bij een duur betaalnummer. De relatief lage snelheid is geen punt bij het zakelijk browsen en e-mailen door een klein team.