Meer keuze in lettertypes voor het web met WOFF

Hoe ongelimiteerd de mogelijkheden van internet ook lijken, deze worden aangeboden in slechts een paar verschillende lettertypes. Vanwege technische moeilijkheden en copyrightrestricties is het tot nu toe moeilijk geweest deze uit te breiden.

Met het onlangs gelanceerde Web Open Front Format (WOFF) van het World Wide Web Consortium (W3C) kan hier verandering in komen. Met de eerste officiƫle versie van WOFF moeten ontwikkelaars de beschikking krijgen over meer lettertypes dan het handjevol dat nu in omloop is, waaronder Times New Roman, Arial en Verdana.

Het regelen van de juiste licenties voor het gebruik van lettertypes met copyright op het web is een zaak met veel betrokken partijen. Bovendien moeten alle browserfabrikanten dezelfde lettervarianten ondersteunen. WOFF hoopt nu onder meer browsers, ontwikkelaars en licentiehouders samen te brengen om deze problemen onderling te regelen.

Alle grote browserfabrikanten, Microsoft, Apple, Google, Mozilla en Opera, ondersteunen WOFF al of zijn van plan dit te doen. Via het WOFF-platform kunnen ze verschillende gecomprimeerde lettertypes aanbieden en toepassen op websites.

Daarnaast moet het met WOFF voor licentiehouders en lettertype-ontwikkelaars makkelijker worden om te kijken welke website van een bepaald lettertype gebruikmaakt en wat ze daarvoor moeten betalen.