Meer server dan schijf: QNAP 209 Pro

Network Attached Storage (NAS)-apparaten bieden netwerkgebruikers een makkelijk te installeren centrale opslagplek en zijn de laatste jaren echt betaalbaar geworden. De QNAP 209 Pro oogt als een saaie zwarte doos, maar zit bomvol extra functionaliteit.

De QNAP 209 Pro is een vrij forse NAS, maar biedt zoveel mogelijkheden dat het eerder een kleine server dan een externe harde schijf is.

De Pro is de zakelijke versie van de 209 en die biedt extra mogelijkheden voor Unix-werkstations en kan integreren in de Active Directory van een Windows Server-omgeving. Voor die extra mogelijkheden komt er wel nog eens 35 euro boven op de al niet misselijke prijs van 265 euro. Dat is dan nog exclusief de maximaal twee hot swapable harde schijven - die je zelf moet aanschaffen, om er in te schroeven.

"Functioneel biedt de QNAP 209 alles wat je kunt bedenken"

De installatieprocedure is dankzij de meegeleverde software eenvoudig. Het is echter wel jammer dat je deze twee keer moet doorlopen, omdat tijdens de installatie niet wordt gecontroleerd of er een recentere versie van het besturingssysteem is.


OORDEEL

+ snel
+zeer volledig
+stil
-harde piepgeluiden bij starten
- duur

"Een bijzonder veelzijdige NAS, die stil zijn werk doet, maar wel is voorzien van een stevig prijskaartje."

De vereiste herstart zal je niet ontgaan. De NAS maakt zulke harde piepgeluiden dat iedereen in de wijde omgeving weet dat de QNAP wordt aangezet.

Extra zekerheid
De twee zelf aan te schaffen schijven kunnen op verschillende wijzen worden ingezet. Met de instelling 'raid 1' wordt de capaciteit gehalveerd, maar kies je voor extra zekerheid (want dubbele opslag van gegevens, op beide schijven), terwijl raid 0 voor meer snelheid zou moeten zorgen. Uit onze test bleek dat verschil verwaarloosbaar.

Functioneel biedt de QNAP 209 alles wat je kunt bedenken. De NAS kan dienen als een FTP- en web-server, maar werkt ook als iTunesserver, fungeert als een UPnP-mediaserver, biedt onderdak aan onder andere MySQL-database en biedt de mogelijkheid om met het open source CMS Joomla! te werken.

Back-up
Op werkstations kan het meegeleverde back-up pakket worden genstalleerd om snel je bestanden veilig te stellen. Het gebruikte besturingssysteem is daarbij niet van belang; de QNAP kan net zo gemakkelijk overweg met Windows als met andere besturingssystemen.

Aan zoveel moois hang echter wel een stevig prijskaartje. Realiseer dat je daar nog de prijs van twee harde schijven bij op moet tellen voordat je een werkend systeem hebt.


Prijs van beide modellen (excl BTW):QNAP 209: (zonder harde schijven): 268,07 en 301,68 voor de 209 Pro (ook zonder harde schijven).