'Meeste mkb-ers werken nog met schoenendoos'

Marktonderzoeker Multiscope heeft in opdracht van Twinfield International NV, leverancier van online administratiesystemen, de boekhoudgewoonten van 216 Nederlandse ondernemingen in het Midden en Kleinbedrijf onderzocht. De resultaten liegen er niet om.

Uit het onderzoek blijkt dat 71% van ondernemingen tot 50 werknemers de boekhouding nog altijd op papier aanlevert bij hun accountant of administratiekantoor. Daarmee doen deze ondernemers het marginaal beter dan kleine bedrijven met maximaal vier medewerkers. Van deze MKB-ers levert driekwart de boekhouding in de spreekwoordelijke schoenendoos aan.

Geen idee van performance
Opvallend is dat ondernemers die zelf hun boekhouding voeren, ongeveer 50% van alle bedrijven tot 4 werknemers en 21% van bedrijven tot 100 werknemers, bijna allemaal zeggen te weten hoe hun bedrijf er doorgaans financieel voor staat. Van de overigen durft een kwart dit niet met zekerheid te zeggen. Een significant resultaat uit dit onderzoek is dat bijna 60% van alle ondernemingen met maximaal 100 medewerkers, aangeeft dat de administratieve kosten te hoog zijn in verhouding met andere bedrijfsactiviteiten.
Twinfield heeft dit onderzoek laten uitvoeren om een duidelijk beeld van de gewoontes en behoeftes van ondernemers te krijgen. Uit dit onderzoek blijkt dat ondernemingen boekhoudkosten graag willen verlagen, maar nog afwachtend staan ten opzichte van digitale administraties. Volgens Twinfield ligt hier een uitstekende kans voor accountantskantoren.

Tijdverspilling
Andre Kwakernaat, directeur en mede-oprichter Twinfield: "Dit onderzoek toont aan dat een grote groep bedrijven hun administratie in de vorm van een papieren uitdraai overhandigen aan hun accountant. Deze moet vervolgens de gegevens weer opnieuw invoeren en verwerken. Hierdoor 'verspillen' accountants waardevolle tijd van henzelf n die van klanten. In plaats van deze taken zou de accountant strategische adviezen en ondersteuning kunnen geven. Als ongeveer 60% van alle ondernemers van mening is dat de administratieve kosten te hoog zijn, wordt het duidelijk tijd voor een methode waarbij data efficint verwerkt wordt en gegevens bijvoorbeeld niet dubbel ingevoerd worden. Het is de hoogste tijd voor internetboekhouden."

Over Twinfield
Twinfield is een internationale webdienst voor real-time boekhoudingen, project-, uren- en onkostenregistraties, rapportage, budgettering, kredietbeheer, salarissen en facturatie. Gebruikers loggen in op het Twinfield systeem vanaf iedere plaats en op ieder gewenst tijdstip via een beveiligde internetverbinding. De diensten van Twinfield zijn ontwikkeld voor gebruik over internet en zijn online beschikbaar tegen een abonnementstarief per gebruiker per maand.

Info: www.twinfield.com