Met Virgo ook meerdere bureaubladen in oudere versies Windows

Met de komst van Windows 10 is het eindelijk mogelijk om ook in Windows meerdere bureaubladen te gebruiken. Dit kon eerder al als je OS X of Linux draaide en het is een feature waar velen naar uitkeken. Maar in oudere versies van Windows is dit niet mogelijk, tenzij je Virgo gebruikt.

Virgo is een gratis programma dat slechts één ding doet: het zorgt ervoor dat je meerdere virtuele bureaubladen hebt in oudere versies van Windows. Met een virtueel bureaublad creëer je extra bureaubladen, waardoor je je werkomgevingen kunt scheiden. Zo heb je in één scherm bijvoorbeeld alles om klanten op te zoeken en te mailen, en op het andere bureaublad de lijntjes die uitstaan.

Installeren en gebruik

Virgo download je en kun je meteen opstarten. Hierbij krijg je geen apart venster zoals je misschien gewend bent van andere software. Virgo nestelt zich in het systeemvak van Windows in de vorm van een pictogram. Met dit pictogram kun je verder niets, het geeft alleen aan op welk bureaublad je aan het werken bent door middel van een nummer. Om Virgo te besturen heb je dan ook geen muis nodig, je werkt alleen met sneltoetsen. Wil je naar een ander bureaublad? Dan druk je Alt en het nummer van dat bureaublad in. Bijvoorbeeld Alt+1 of Alt+2. De overgang gaat vrijwel vlekkeloos, lange wachttijden zijn hier niet van toepassing. Dat maakt het gebruik van Virgo des te gemakkelijker. Wil je programma's naar een ander bureaublad verplaatsen? Druk dan op Ctrl en het nummer van het gewenste bureaublad, zoals Ctrl+3 of Ctrl+4. Helaas is het niet mogelijk om andere toetsencombinaties in te stellen, je moet het doen met wat Virgo je geeft.

Virgo is gratis te downloaden via GitHub.

Sneltoetsen in Virgo
[block][par] Zoals gezegd werkt Virgo alleen met toetsencombinaties. Dit zijn alle sneltoetsen op een rij:[/par] [list] [item][bold]Naar een ander bureaublad:[/bold] Alt+1, Alt+2, Alt+3 of Alt+4.[/item] [item][bold]Programmavenster naar een ander bureaublad verplaatsen: [/bold]Ctrl+1, Ctrl+2, Ctrl+3 of Ctrl+4[/item] [item][bold]Virgo afsluiten: [/bold]Ctrl+Alt+Shift+Q[/item][/list] [par]De cijfers bij de sneltoetsen staan voor de verschillende bureaubladen. In het pictogram in het systeemvak van Windows zie je het nummer van het huidige bureaublad.[/par] [/block]