Microsoft betaalt miljoenen voor ipv4-adressen

Microsoft heeft 7,5 miljoen dollar (5,3 miljoen euro) betaald voor een blok van ongeveer 667.000 ipv4-adressen. De softwaregigant neemt de adressen over van het failliete Canadese telecombedrijf Nortel.

Met deze aankoop lijkt de handel in de gewilde ipv4-adressen een enorme vlucht te hebben genomen, hoewel een rechter in de Amerikaanse staat Delaware de deal nog wel moet goedkeuren.

Eerder dit jaar werden de laatste blokken met ipv4-adressen verdeeld onder providers wereldwijd, die naar verwachting voor het einde van het jaar door hun voorraden heen zullen zijn. Omdat de omschakeling naar ipv6 nog altijd langzaam verloopt, blijft het ipv4-protocol gewild bij bedrijven.

De waarde van ipv4-adressen zal daarom de komende tijd waarschijnlijk sterk oplopen. Microsoft heeft omgerekend 11,25 dollar betaald per ipv4-adres. Dit staat haaks op de gewoonte dat ip-adressen gratis worden verstrekt.

Het ipv6-protocol werkt met 128-bits adressen, in tegenstelling tot de veel kortere 32-bits adressen van ipv4. Waar eerstgenoemde een vrijwel ongelimiteerde hoeveelheid kent, zijn met het ipv4-systeem 'maar' 4 miljard adressen beschikbaar.