Microsoft blijft pc-analyseprogramma ondersteunen

Afgelopen vrijdag zou Microsoft eigenlijk met de ondersteuning van Baseline Security Analyzer 1.2 stoppen, maar op het allerlaatste moment is de softwaregigant toch van gedachten veranderd.

De gratis MBSA tool wordt voornamelijk binnen bedrijven gebruikt om te zien welke systemen 'patches' missen, of last van andere security-problemen hebben.

Microsoft wilde alleen nog de nieuwere 2.0 versie van MBSA 2.0 ondersteunen. Maar deze kan sommige Microsoft-pakketten, zoals Office 2000, MSN Messenger en Works Suite, niet goed checken op patches. Na veel kritiek en feedback heeft Microsoft besloten de oude versie, die dit wel kan, te blijven aanbieden.

Het grootste verschil tussen de twee versies is de scantechnologie die gebruikt wordt. De oudere versie is gebaseerd op een scanengine die Microsoft licenseerde van Shavlik Technologies. De nieuwste versie gebruikt de Windows Update agent.

Wanneer de ondersteuning op de 1.2-versie eindigt is nog niet bekend. Microsoft lanceerde de tool vier jaar geleden om het publiek meer vertrouwen in de veiligheid van haar producten te geven. Inmiddels worden er meer dan 3 miljoen scans per week met de Baseline Security Analyzer uitgevoerd.